PSRM

22 septembrie 2022

Petru Burduja: Republica Moldova nu merită o asemenea soartă pe care ne-o oferă actuala guvernare

Luarea de cuvânt a deputatului PSRM, Petru Burduja în cadrul dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzură împotriva actualului Guvern

”Criza actuală în care s-a pomenit Republica Moldova și cetățenii săi are mai multe explicații – și obiective și subiective.

Una este clar că actualul Guvern poartă responsabilitate absolută pentru criza în care s-a pomenit RM. Istoric vorbind este primul Guvern care din momentul investirii sale, a condus țara doar prin declararea Stărilor excepționale sub diferite pretexte, utilizând majoritatea parlamentară ca mașinărie de vot. Respectiv toate acțiunile necompetente și iresponsabile, întreprinse de actuala guvernare, au dus țara și cetățenii săi spre sărăcie, spre distrugerea economiei cu o creștere nemaipomenită a prețurilor, spre o incertitudine totală a oamenilor pentru ziua de mâine, ceea ce provoacă un colaps și mai mare social și demografic.

Dacă tot se vorbește despre ”lucruri bune” făcute pentru cetățeni, pentru țară, de ce astăzi trebuie să plătim prețuri exorbitante pentru bunurile și serviciile de primă necesitate, de ce astăzi zilnic suntem speriați că ne așteaptă cea mai grea iarnă din istorie, de ce întreg sistemul economic al țării este lăsat în voia sorții, de ce sunt nemulțumiți agricultorii și defrișează livezile pline de rod? Lista este lungă…

Dar, să lăsăm faptele să vorbească despre cum acționează actualul Guvern.

Politica promovată de BNM este clară – ei nu apără interesele țării, ci ale celor care i-au înscăunat în fotoliu, dar ne intrebăm de ce actuala guvernare nu înțelege că creșterea inflației cu 34% și creșterea ratei de bază peste 21% sunt factori care neapărat duc la căderea puterii de cumpărare, respectiv la sărăcirea directă a populației  și nemijlocit la căderea economică. Lucru pe care nici în următorii 5 ani nu va fi posibil de restabilit.  De ce Guvernul nu a întreprins nicio măsură care să permită înlocuirea produselor dispărute de pe rafturi cu produse autohtone, produse la noi în țară. Ce a făcut guvernarea? – a anulat 50% produse autohtone pe raft, mai mult, a declarat deschis că chiar daca un producător nu va mai fi în stare să producă, nu-i nimic strașnic, acest produs poate fi înlocuit cu produs de import. De ce nu se introduce cota ”0” pentru venitul reinvestit, de ce nu este luată nicio măsură fiscală pentru a amortiza presiunea plăților impozitelor, penalităților și amenzilor fiscale, or agenții economici vor fi nevoiți, în semn de autoapărare, sa-și concedieze, în primul rând, angajații pentru a salva activele sale. Unde vor merge și cu ce vor trăi acești oameni într-o asemenea iarnă grea pe care ne-o promiteți?

În schimb, actuala guvernare cunoaște bine cum trebuie împărțiți banii:

Bugetul de Stat în 2021 a acumulat suplimentar la venitul planificat din contul TVA, pe seama creșterii prețurilor, +720 mln. lei și doar circa 400 mln. lei i-a oferit cetățenilor ca prestații sociale.

În 2022, suplimentar le cele planificate, în buget s-au acumulat +3,5 mlrd. lei din TVA (apropo de la produsele importate), +1,02 mlrd. lei din contul impozitului pe venitul persoanelor juridice. În total – 4,5 mlrd lei. Cetățenilor le-a revenit doar 2,35 mlrd. lei în formă de prestații sociale.

Dar unde-s restul banilor, dragi guvernanți? Despre veniturile obținute de băncile comerciale de 1,6 mlrd. lei în prima jumătate a anului 2022 în genere nu vorbim?

Știți vorba ceea – cresc prețurile, crește economia, doar că în cazul dat este vorba despre creșterea economiei banilor publici în raport cu cetățeanul și se cheltuie mai puțin pentru cetățean, căci grijile omului simplu, sunt grijile lui personale și nu ale guvernării! În scimb pentru funcții, pentru întreținerea ministerelor (numărul cărora a crescut de la 9 la 14),  Președenției, și alte mofturi – bani sunt.

Respectiv, tot ce ați promis sectorului real al economiei, cetățenilor se primește fix așa, doar că invers. Și iată aici apare întrebarea dar unde duceți țara ”oameni buni”?

Țineți minte că toate acțiunile pe care le întreprindeți se inscriu perfect în proverbul – de la dragoste pînă la ură există un singur PAS!

Cea mai mare problemă a Dvs. este aroganța și egoismul Dvs. – lucruri pe care le-am enunțat încă din momentul investirii! Și se vede că nu am greșit!

Deci, acest Guvern trebuie să plece fără nicio îndoială, pentru că dacă nu poate face lucruri bune pentru popor și țară, cel puțin să-l oprim să nu facă mai rău!!!”

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă