PSRM

26 mai 2023

Petru Burduja: CNPF dorește taxe suplimentare pentru a-și menține salariile de circa 120 mii lei pe lună

Astăzi, în plenul Parlamentului, Petru Burduja, deputat BCS a îndemnat deputații să nu voteze modificările la Legea cu privire la Comisia Națională a Pieței Financiare care presupun impunerea unor taxe suplimentare societăților de asigurări, întreprinderilor de asigurări, societăților de investiții și altor beneficiari ai serviciilor CNPF, care se vor reflecta ulterior asupra cetățenilor simpli.

Burduja a menționat că în 2020 FMI nu era împotrivă ca Parlamentul să schimbe termenul de intrare în vigoare a unei asemenea legi în condițiile în care va fi pregătită și piața asigurărilor și piața de creditare.

Burduja a explicat că în situația de azi, dacă primele brute anuale subscrise de la compania de asigurări constituie anual circa 2,47 mld. lei atunci dacă mai impunem 0.3% acestea s-ar ridica la 7 mln. 410 mii lei, ceea ce înseamnă că ”acești bani vor fi puși la cheltuieli de companiile de asigurare și, în cele din urmă, prin primele de asigurare, le va plăti consumatorul. CNFP va apăra interesul consumatorului, dar el va plăti pentru aceasta. Situația e similară și cu băncile comerciale”, a adăugat deputatul.

Socialistul a explicat cauzele acestei dorințe a CNPF de a impune taxe suplimentare. ”După ce anumite atribuții ale CNPF vor fi preluate de la 1 iulie de BNM, această structură nu va avea surse să existe. Astfel, înțelegem interesul CNPF de a impune aceste taxe, pentru că se dorește de a păstra salariile mari care, judecând după declarațiile de venit, constituie circa 110-120 mii pe luna”, a subliniat Burduja, îndemnând deputații să nu se grăbească cu adoptarea acestor modificări la lege.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă