PSRM

24 noiembrie 2021

Petru Burduja: BCS va insista să fie aplicată cota zero la venitul reinvestit pentru agenții economici

Guvernul PAS a refuzat să includă în politica bugetar-fiscală pentru anul 2022 introducerea cotei zero la venitul reinvestit, chiar dacă acest lucru a fost solicitat de către agenții economici. Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a recunoscut, în cadrul dezbaterilor asupra documentului în comisia parlamentară economie, buget și finanțe, că deși oamenii de afaceri au insistat asupra aplicării acestei facilități în discuțiile asupra politicii bugetar-fiscale, Guvernul consideră că acest instrument nu este unul stimulator.
Deputatul PSRM, Petru Burduja, a declarat că fracțiunea sa va insista pe introducerea cotei zero și va veni cu un amendament la votul în plen asupra documentului.

”De ce nu a fost introdusă cota zero în politica bugetar-fiscală, deoarece aceasta ar fi o sursă alternativă de susținere a domeniului de afaceri și de deschidere a locurilor noi de muncă. Noi avem astăzi o situație catastrofală pentru că domeniul de afaceri nu investește din simplul motiv că nu are o previzibilitate clară, cresc importurile și banii de fapt sunt utilizați de persoanele fizice ca și credite de consum. Noi avem o creștere majoră a consumului în 2021, pe când domeniul de afaceri ține banii în depozite la bănci”, a declarat Burduja.

În opinia ministrului Finanțelor, cota zero nu este cel mai bun instrument de stimulare a investițiilor.
”Noi am avut o astfel de experiență și după cm vedeți noi suntem în ziua de azi așa cum suntem, nu am avut o înflorire a afacerilor. Această ne vorbește despre faptul că această măsură nu este cea mai bună și ne duce la anumite constrângeri bugetare, fără a vedea efectul cela pe partea de dezvoltare a afacerilor. Nu cota zero la ziua de azi, din punctul meu de vedere, este cel mai bun instrument de stimulare a investițiilor”, a spus Budianschi.

Declarațiile ministrului sunt diametral opuse cu promisiunile făcute de PAS în campania electorală din vara trecută. La o conferință de presă susținută în data de 16 iunie 2021, candidatul la funcția de deputat din partea PAS, Andrei Spânu, actualul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, promitea mediului de afaceri că formațiunea sa va implementa programe de susținere a antreprenorilor, printre angajamentele luate era și introducerea cotei zero la venitul reinvestit.

Amintim, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înregistrat, în august, în Parlament inițiativa care prevede introducerea cotei zero a impozitului pe venit pentru persoanele juridice, gospodăriile țărănești și întreprinzătorii individuali, cu condiția direcționării venitului obținut spre investiții în dezvoltarea producției proprii. Guvernul Gavrilița a dat aviz negativ la acest proiect, motivând prin faptul că impactul bugetar în primul an de implementare a măsurii va constitui 1,9 miliarde lei, iar în al doilea an – 3,2 miliarde de lei, ceea ce ”creează riscuri iminente de destabilizare a sistemului finanțelor publice, și respectiv a sustenabilității bugetare”. Ulterior, proiectul a fost respins în Parlament și de deputații PAS.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă