PSRM

24 martie 2021

Parlamentul va opera modificările necesare pentru a aplica, din 01 aprilie, noua modalitate de indexare a pensiilor

Parlamentul va opera unele modificări tehnice la bugetul de sat necesare pentru a aplica, din 01 aprilie, noua modalitate de indexare a pensiilor și alocațiilor sociale propusă de deputații PSRM. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat Raportul la proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

La inițiativa deputaților PSRM, Parlamentul a modificat mecanismul de indexare a pensiilor și alocațiilor sociale. Acesta prevede că, în aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs.

În baza calculelor prezentate de PSRM, în acest an, la 01 aprilie, indexarea va fi de 3,89%, iar în octombrie – de 3,2%. În total, indexarea va constitui aproximativ 7%.

Astfel, peste 730 de mii de persoane vor primi din aprilie pensii și alocații sociale majorate. Este vorba despre 662 de mii de pensionari și aproape 70 de mii de beneficiari de alocații sociale de stat.

Cheltuielile necesare pentru indexarea pensiilor și unor prestații sociale la 1 aprilie și la 1 octombrie constituie peste 702 milioane de lei.

Proiectul urmează a fi supus dezbaterilor în plenul Legislativului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă