PSRM

27 februarie 2020

Pensiile vor fi indexate de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie. Inițiativa președintelui, susținută de Parlament

Pensiile din Moldova vor fi indexate de două ori pe an: la 1 aprilie și 1 octombrie. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, în prima lectură, de Parlament. Potrivit documentului, elaborat de Guvern la inițiativa președintelui Igor Dodon, se instituie indexarea semianuală a tuturor pensiilor, indiferent de mărimea lor, precum şi a venitului lunar minim garantat utilizat la determinarea Programului de Ajutor Social.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat în plenul Parlamentului că de indexare se vor bucura toți cei aproape 700 de mii de pensionari. La 1 aprilie, coeficientul de indexare va constitui inflaţia înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării. La 1 octombrie, coeficientul de indexare va constitui inflaţia înregistrată în primul semestru al anului în curs.

Ministrul a precizat că la, la 1 aprilie 2020, indexarea va constitui 4,8%, iar la 1 octombrie se prognozează o indexare a pensiilor cu 3%.
Mecanismul de indexare propus prin acest proiect de lege se va aplica pentru toate prestaţiile sociale, inclusiv plăţile capitalizate, indemnizaţiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă şi compensaţiile băneşti lunare stabilite participanţilor la lichidarea avariei de la C.A.E. Cernobîl.

”Această inițiativă este bazată pe un sistem clar definit. Cei care au venituri mici vor continua să primească ajutorul social, ajutorul pentru perioada rece a anului sau suportul monetar”, a mai declarat ministrul în plenul Parlamentului.

Proiectul de lege urmează să fie votat de Parlament și în lectura a doua.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă