PSRM

18 mai 2022

PAS din nou refuză un proiect al BCS care-i favorizează pe antreprenori în procesul de vânzare a mărfurilor agroalimentare

Se creează impresia că guvernarea cu tot dinadinsul nu dorește ca producătorii autohtoni să fie favorizați pentru a-și expune mărfurile agroalimentare pe rafturile magazinelor din țară. Declarația a fost făcută de deputatul PSRM, Petru Burduja, în comisia economie buget și finanțe.

Deputatul a propus repetat ca în ordinea de zi a ședinței să fie inclus un proiect de lege al deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care prevede menținerea în vigoare a articolului Legii comerțului interior care stabilește că 50 la sută din lungimea raftului din unitățile comerciale trebuie oferite produselor agroalimentare autohtone.

”Este un proiect care vine în susținerea producătorului autohton cu 50% pe raft. Am văzut declarații ale ministrului Agriculturii și înțeleg că, cu tot dinadinsul nu se dorește ca producția autohtonă să se regăsească astăzi pe raft, mai ales când avem deficite de producție în legătură cu situația din regiune și ar trebui favorizați producătorii autohtoni”, a spus deputatul PSRM.

Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței. Deputații PAS s-au abținut de la vot.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat repetat că facilitarea producătorului local în lanțul alimentar nu este practică și este contrară principiilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). De asemenea și președintele Maia Sandu a declarat că prevederea respectivă trebuie anulată, pentru că ea nu corespunde Acordului de Asociere cu UE. În context, Ministerul Economiei a pregătit un proiect prin care se propune să se renunțe la prevederile Legii comerțului interior care stabilesc că 50 la sută din lungimea raftului din unitățile comerciale trebuie oferite produselor agroalimentare autohtone.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă