PSRM

19 februarie 2024

Partidul Socialiștilor va acorda toată asistența necesară în pregătirea și organizarea evenimentelor dedicate celor 79 de ani de la Marea Victorie și a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism

Grigore Novac, membru al Comitetului Executiv al PSRM, împreună cu mai mulți deputați ai BCS și reprezentanți ai organizației de tineret ”Garda Tânără”, au participat la o ședință dedicată acțiunilor de marcare a 79 de ani de la Marea Victorie din 9 mai și a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism, organizată de Comitetul Național de Coordonare „Pobeda”. Reprezentanții partidelor politice, organizațiilor obștești, socio-culturale, și liderii de opinie, prezenți la întrunire, s-au pronunțat pentru consolidarea eforturilor în vederea marcării destoinice a evenimentelor respective.

Ședința a fost deschisă de Vasilii Litvinov, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, participant la eliberarea Europei de nazism, Cavaler al ordinelor ”Marele Război pentru Apărarea Patriei”, ”Steaua Roșie”, ”Ordinul Republicii”, decorat cu medaliile „Meritul militar”, „Pentru victoria asupra Germaniei” ș.a. – unicul veteran care a fost în stare să participe la ședință. În cuvântul său de salut, Vasilii Litvinov a remarcat că „generațiile prezente și viitoare trebuie să știe de ce am luptat împotriva invaziei naziste, trebuie să înțeleagă cu ce preț a fost câștigată Victoria. În caz contrar, este greu de înțeles importanța și semnificația istorică a Victoriei obținute.”

Alexei Petrovici, conducătorul Comitetului ”Pobeda”, a atras atenția că în anul curent conducerea țării nu va marca aceste date semnificative. Alexei Petrovici a amintit că țara noastră a câștigat libertatea și independența în Marele Război pentru Apărarea Patriei cu prețul vieții a 70 de mii de soldați și ofițeri ai Armatei Roșii. În total, în război, peste 80 de mii dintre conaționalii noștri nu s-au întors de pe câmpul de luptă.

Grigore Novac, membru al Comitetului Executiv al PSRM, Președintele Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului, i-a asigurat pe cei prezenți că Partidul Socialiștilor, la fel ca și în anii precedenți, nu doar va participa la evenimentele dedicate zilelor de 9 Mai și 24 August, „acestea fiind date foarte importante pentru noi”, dar și va oferi toată asistența necesară în organizarea lor. „Nu trebuie să ne convingem reciproc de necesitatea de a organiza aceste evenimente în zilele de 9 mai și 24 August. Ne vom implica atât în Chișinău, cât și în raioane și vom ajuta așa cum o facem mereu”, a subliniat deputatul socialist.

Ecaterina Medvedeva, președintele organizației de tineret ”Garda Tânără”, coordonator al Mișcării Internaționale ”Voluntari ai Victoriei”, s-a pronunțat împotriva încercărilor conducerii țării de a politiza și distorsiona istoria despre Marele Război pentru Apărarea Patriei. „Acest lucru este ofensator, deoarece se referă la istoria fiecărei familii, a fiecăruia dintre noi. Acțiunile nedemne întreprinse de autorități în raport cu veteranii reprezintă o batjocură față de noi toți. Veterani au rămas puțini, dar memoria despre acele evenimente glorioase trebuie păstrată”, a subliniat Ecaterina Medvedeva.

Menționăm că, potrivit vicepreședintelui Consiliului Republican al Veteranilor de război, Efim Donos, astăzi în Moldova au rămas în viață doar 38 de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, opt dintre care – în Chișinău.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă