PSRM

23 august 2021

Partidul Socialiștilor își exprimă nedumerirea față de participarea Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la un eveniment anti-rus întitulat „Platforma Crimeea”

ПСРМ

Partidul Socialiștilor își exprimă nedumerirea față de participarea Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la un eveniment anti-rus întitulat „Platforma Crimeea”.

Scopul „Platformei Crimeea” nu este cel de a ajuta Crimeea și populația acesteia, nu este vorba despre programe de dezvoltare pentru peninsulă, rezolvarea problemei statutului său legitim, ci izolarea Federației Ruse, crearea unui front anti-rus și crearea de noi linii de separare în Europa. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat „Platformei Crimeea” o calificare univocă, numind-o „sabat anti-rusesc”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia apreciază participarea oricăror țări la „Platforma Crimeea” drept un pas neprietenos și o sfidare directă a integrității sale teritoriale.

Partidul Socialiștilor a declarat în repetate rânduri că Republica Moldova nu trebuie să adere la vreo tabără geopolitică, să prietenească cu cineva împotriva vreunui partener extern al țării noastre. Problema Crimeii este o chestiune ce ţine în exclusivitate de relațiile bilaterale dintre Federația Rusă și Ucraina și ar trebui rezolvată printr-un dialog civilizat între aceste două state.

Rădăcina problemei Crimeii constă în preluarea violentă a puterii, în 2014 la Kiev, în sloganurile deschis naționaliste, în reabilitarea colaboraţioniştilor naziști și în amestecul deschis al oficialilor de rang înalt ai SUA și UE în confruntarea internă ucraineană. Conştientizând complexitatea situației cu privire la Crimeea în contextul dreptului internațional, nu avem niciun motiv să contestăm legitimitatea votului locuitorilor din Crimeea la referendumul din 16 martie 2014.

Manifestând preferință pentru una din părțile din disputa ruso-ucraineană vizavi de Crimeea, președintele Maia Sandu include Moldova în blocul anti-rus, subminând astfel cel mai important principiu al politicii externe a Moldovei – neutralitatea și respectul reciproc cu toți partenerii țării noastre. Șeful statului subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova și supune riscului toate înțelegerile la care s-a ajuns în timpul vizitei la Chișinău a șefului-adjunct al Administraţiei președintelui rus, Dmitri Kozak.

Decizia iresponsabilă a Maiei Sandu de a participa la „Platforma Crimeea” poate afecta cetățenii Republicii Moldova – producătorii agricoli care exportă produsele noastre pe piața rusă, migranții moldoveni care muncesc în Rusia, fiecare familie care consumă gaze naturale rusești. Acest pas va avea un efect negativ asupra procesului de soluționare transnistreană, lucru ce poate provoca o agravare a situației în zona de conflict.

Este extrem de straniu faptul că, participând la evenimente atât de dubioase precum „Platforma Crimeea”, noua guvernare ignoră platformele internaționale cu adevărat necesare pentru țara noastră, precum reuniunea șefilor de guvern ai Uniunii Economice Eurasiatice, unde sunt puse în discuţie chestiuni cu adevărat importante cu privire la cooperarea economică și socială, chestiuni de interes pentru cetățenii țării noastre.

Partidul Socialiștilor își exprimă neîncrederea faţă de cursul de politică externă al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Toată responsabilitatea pentru deteriorarea ulterioară a relațiilor dintre Moldova și Federația Rusă revine președintelui și echipei sale. Partidul Socialiştilor vine cu un îndemn insistent către președinte și Ministerul de Externe al Moldovei de a-şi schimba prioritățile în politica externă, renunţând la cursul de confruntare cu Federația Rusă.

Partidul Socialiştilor este gata să depună toate eforturile pentru a rezolva incidentul legat de participarea Maiei Sandu la “Platforma Crimeea”, pentru a restabili încrederea dintre Chișinău și Moscova și pentru a dezvolta în continuare legături bilaterale moldo-ruse la nivelul parlamentelor celor două țări, al autorităților locale și societăţii civile.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă