PSRM

07 iunie 2023

Participanții la audierile publice au cerut PAS să retragă proiectul de lege privind redenumirea Zilei Victoriei

Astăzi, la inițiativa fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în Parlament au fost organizate audieri publice pe marginea proiectului de lege PAS, care prevede redenumirea ”Zilei Victoriei şi a comemorării eroilor căzuți pentru Independenţa Patriei” în „Ziua comemorării şi reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, precum și modificarea datei marcării acestei zile – de pe 9 mai pe 8 mai.

În cuvântul său de salut, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, a numit această inițiativă periculoasă pentru societate.

„Nu este clar ce fel de reconciliere au în vedere autorii proiectului atunci când este vorba despre victoria asupra nazismului. Pe 9 Mai, a fost finalizat cel mai sângeros război din istoria omenirii, în care și-au pierdut viața 30 de milioane de oameni”, a spus Vlad Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului a atras atenția că majoritatea absolută a populației țării noastre și a multor țări ale lumii percep ziua de 9 mai anume ca Zi a Victoriei.

Vicepreședintele a insistat asupra faptului că proiectul trebui să treacă prin procedura audierilor publice, care ar trebui să fie organizate de autorii acestor amendamente scandaloase. ”Cu regret, în situația în care 8-10 deputați PAS consideră că opinia lor este mai importantă decât vocea întregii societăți, audierile au fost organizate de fracțiunea de opoziție a BCS”.

La dezbateri au participat reprezentanții partidelor politice parlamentare și extraparlamentare, ai societății civile.

Astfel, Alexei Petrovici, președintele Comitetului Național de Coordonare „Pobeda”, a recomandat Parlamentului înainte de a aproba acest proiect să ceară acordul veteranilor acestui război. Mai mult, potrivit vorbitorului, proiectul presupune dezbinarea societății, fiindcă cei care au onoare și demnitate vor continua să marcheze Ziua Victoriei pe 9 mai, în pofida la toate.

Nikita Romenskii, membru al mișcării de tineret ”Garda Tânără” a menționat că prin inițiativa respectivă se dorește crearea unei generații amorfe care nu-și cunoaște strămoșii și nu-și cunoaște istoria, îndemnând pe cei prezenți să se unească pentru a menține în legislație sărbătorirea Zilei Victoriei pe data de 9 Mai.

Pe final, participanții la audierile publice au cerut PAS să retragă proiectul de lege privind redenumirea Zilei Victoriei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă