PSRM

12 februarie 2021

Parlamentul a susținut inițiativa PSRM: Va fi creată o comisie pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din Nistru

Parlamentul a susținut inițiativa deputaților PSRM cu privire la crearea unei comisii speciale pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru.

Președintele comisiei agricultură și industria alimentară, Radu Mudreac, unul din autorii proiectului, a declarat că în prezent râul Nistru este supus unor pericole fără precedent, care pot lăsa cetățenii Republicii Moldova fără resurse de apă. Potrivit cercetărilor, la ziua de astăzi, în bazinul râului Nistru se atestă dezgolirea regimului hidrologic, hidrochimic și hidrobiologic, înnămolirea intensivă, capacitatea de autoepurare redusă, au dispărut mai multe specii valoroase de pește, iar deseori nivelul apei scade dramatic până la dezgolirea fundului râului Nistru.

Mudreac a declarat că și Oficiul din Chișinău al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a semnalat că Republica Moldova deja se află într-o stare critică în ceea ce privește accesul la apă.

Potrivit deputatului PSRM, această stare de lucruri se datorează schimbărilor climatice, activităților nechibzuite ale oamenilor, dar și impactului în urma activității Centralei de la Novodnestrovsk din Ucraina, care afectează grav ecosistemului bazinului râului Nistru. Potrivit deputaților, ultimii ani demonstrează deficitul crescând de apă în Nistru din cauza funcționării nodului hidraulic ucrainean.

”O îngrijorare profundă reprezintă astăzi intențiile părții ucrainene de instalare și punere în funcțiune a noilor turbine și extinderea Centralei Hidroelectrice Novodnestrovsk, precum și construcția cascadei de 6 hidrocentrale pe Nistru în regiunea Ternopol, Ivano-Frankovsk și Cernăuți. Potrivit experților din domeniu, inclusiv celor din Ucraina, aceste proiecte ar putea spori activitatea seismică în regiune, riscul de eroziune și alunecări de teren, ar putea înrăutăți calitatea apei și perturba funcționarea ecosistemului Nistrului Mediu și Inferior, precum și a deltei. Toate acestea ar putea crea dificultăți semnificative în alimentația cu apă a Republicii Moldova”, a declarat parlamentarul.

”Această comisie va avea foarte mult de lucru, mai ales după vizita președintelui la Kiev, pentru că acolo s-a discutat ceva care noi încă nu cunoaștem, barajele care vor fi construite pe Nistru, nu știm cu ce se va termina, așa că este un lucru bun această comisie”, a menționat deputatul PSRM, Nicolae Pascaru.

Din comisie vor face parte 7 deputați din toate fracțiunile, care urmează să prezinte în termen de 3 luni un raport cu privire la rezultatele cercetării. Obiectivele de bază ale comisiei speciale parlamentare sunt evaluarea potențialului râului Nistru; evaluarea relațiilor de colaborare transfrontaliere pe subiectul utilizării durabile a resurselor naturale din bazinul râului Nistru, care să asigure în mod echitabil necesitățile generațiilor actuale și viitoare; consolidarea cadrului instituțional și organizatoric necesar valorificării viabile și protecției bazinului râului Nistru pentru asigurarea securității alimentare a țării; prezentarea soluțiilor la problemele identificate.

Despre necesitatea creării unei astfel de comisii a vorbit președintele PSRM, Igor Dodon. Politicianul a remarcat că discuțiile secrete legate de extinderea de către Ucraina a acestei hidrocentrale, pe care le-a avut Maia Sandu la Kiev cu președintele ucrainean, ar putea provoca o criza ecologica pe Nistru.

Tot astăzi, deputații au votat Declarația cu privire la impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe fluviul Nistru și neadmiterea unei catastrofe ecologice eminente.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă