PSRM

13 aprilie 2017

Parlamentul a sprijinit iniţiativa PSRM privind majorarea de 5 ori a îndemnizaţiilor lunare pentru veteranii care dețin decorații ale fostei URSS

Fracţiunea Partidului Socialiştilor a cerut în Parlament egalizarea în drepturi a deţinătorilor de decoraţii ale fostei URSS cu deţinătorii decoraţiilor de stat Ordinul Republicii şi Ordinul Ștefan cel Mare,  aşa cum prevede legea.

Astfel, unul din autorii iniţiativei, deputatul Partidului Socialiştilor, Eduard Smirnov, a făcut referinţă la Hotărîrea Guvernului RM nr. 533 din 13 iulie 1995, prin care cetăţenii care deţin ordine ale URSS au fost egalaţi în drepturi cu cei ale căror merite au fost apreciate cu decoraţii de stat ale ţării noastre.

Totodată, în pofida drepturilor egalizate, cuantumul îndemnizaţiilor pe care le primesc cei din prima categorie diferă de cei din categoria a doua. Astfel, deţinătorii Ordinului Republicii, Ștefan cel Mare, Ordinul Gloria Muncii de gradul 1, 2 şi 3, cît şi persoanele deţinătoare ale titlului Erou al Muncii Socialiste, primesc o îndemnizație lunară în valoare de 500 de lei, iar persoanele ale căror decoraţii au fost echivalate cu cele de stat – doar 100 de lei.

„În ultimii ani, în practica judiciară au fost semnalate mai multe solicitări din partea deţinătorilor unor astfel de Ordine, care au solicitat să le fie recunoscut dreptul la îndemnizaţia lunară de 500 de lei. În acest context, propunem ca toate persoanele deţinătoare de decoraţii ale fostei URSS echivalente cu cele de stat Ordinul Republicii și Ștefan cel Mare, să beneficieze o îndemnizaţie egală ca mărime”, a subliniat Smirnov.

Majoritatea parlamentară a sprijinit iniţiativa socialiştilor. Proiectul de lege, înaintat de PSRM cu privire la amendarea corespunzătoare a Legii privind veteranii, a fost adoptat în prima lectură.

Mai jos găsiţi titlurile de decoraţii, pentru deţinătorii cărora socialiştii cer o îndemnizaţie lunară de 500 de lei.

1527dc6b8ed80af5fd21aa369ad623d0

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă