PSRM

15 august 2019

Parlamentul a aprobat în prima lectură inițiativa președintelui cu privire la indexarea pensiilor de două ori pe an

Vicepreședintele parlamentului, deputat al fracțiunii PSRM, Ion Ceban a exprimat recunoștință președintelui Republicii Moldova, care a insistat ca parlamentul să examineze și să adopte proiectul privind indexarea pensiilor de două ori pe an, deocamdată în prima lectură.

Deputatul a menționat că situația este extrem de dificilă din moment ce în prezent, sute de pensionari nu sunt în măsură să achite plățile pentru serviciile comunale, în special în sezonul rece, chiar și cu compensațiile pe care le primesc, precum și să cumpere alimente și medicamente. Nu mai vorbim de faptul că mulți poartă pantofi și paltoane de mai bine de 10-20 de ani.

Ion Ceban a amintit că recent, această inițiativă a fost respinsă în mod repetat de către democrați, chiar și pentru a fi discutată. De asemenea, el a mulțumit Ministerului Finanțelor și Guvernului și a exprimat speranța că vor fi identificate resursele financiare pentru aceste scopuri și alte nevoi pentru o viață decentă a cetățenilor din Moldova.

Proiectul prevede implementarea unui nou concept de indexare a pensiilor – de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie. Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

Proiectul de lege va implica și majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vîrstnice.

Proiectul urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Potrivit datelor statistice ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, la  începutul anului 2019, în țara noastră, erau înregistrați 700 887 de beneficiari de pensii, ale căror pensie medie era de 1 895, 07 lei. Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vîrstă. Totodată, circa 400 000 de persoane primesc pensia sub minimul de existență.

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă