PSRM

26 august 2022

OLGA CEBOTARI: LA 31 DE ANI, REPUBLICA MOLDOVA ESTE DEPARTE DE A FI UN STAT ÎN CARE ȘI-AR DORI SĂ TRĂIASCĂ ATÂT GENERAȚIA TÂNĂRĂ

Olga Cebotari, fost vicepremier pentru Reintegrare, membru al Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova(PSRM), fiind întrebată 

 – Cum vedeți/caracterizați Republica Moldova la 31 de ani? Care sunt cele mai importante realizări, cele mai mari probleme? – a declarat pentru TRIBUNA:

“Pentru a da un răspuns la această întrebare ar trebui să definim cum ne dorim să fie Moldova și cum apreciem starea lucrurilor la 31 de ani de la declararea independenței.

Eu îmi doresc o Moldova în care toți locuitorii ei să trăiască în respect și armonie, să avem un sistem economic eficient care să ofere oportunități de muncă și antreprenoriat, un sistem social echitabil cu mare grijă față de cei vulnerabili, un sistem de sănătate modern, precum și un sistem educațional în care copiii să se poată dezvolta conform aspirațiilor lor.”

Olga Cebotari a spus că, privind realitatea, constată cu regret că, la ai săi 31 de ani, Republica Moldova este departe de a fi un stat în care și-ar dori să trăiască atât generația tânără, cât și generația în etate, părinții și bunicii noștri, care s-au dedicat și au muncit cu abnegație toată viața.

“În anul 2020, dupa o pauză de studii și muncă în domeniul diplomatic, am ales să mă întorc acasă, fiind numită într-o funcție de conducere.

Am fost surprinsă să constat că statul nu apreciază și nu încurajează munca onestă, profesionalismul și pregătirea specialiștilor capabili să lucreze în sfera publică sau să devină antreprenori. Pe de o parte constat că Republica Moldova are un potențial de dezvoltare extraordinar, există cadre calificate și ne bucurăm de o poziție geografică favorabilă, însă calitatea administrării acestui potențial este departe de a fi satisfăcătoare. Politicienii vin si pleaca de la guvernare, cu aceleași sloganuri populiste, însă nu fac nimic pentru a consolida societatea și identifica o idee națională care să inspire națiunea și pe fiecare cetățean în parte”, a mai spus fostul vicepremier.

Ea a afirmat că își dorește sincer ca în următorii 5-10 ani Republica Moldova să fie în continuare un stat independent, neutru, stat care respectă drepturile si libertățile fundamentale ale omului, un stat tratat cu respect de toți partenerii internaționali.

Un stat reintegrat cu malul stâng al Nistrului, în care toate etniile conviețuiesc în pace și armonie.

“Îmi doresc ca clasa politică din RM să lucreze cu adevărat în folosul cetățenilor, onest și transparent. Lupta politică să fie una a ideilor și proiectelor de țară, fără discursuri de ură și minciuni. Să stopăm exodul populației și să avem o stabilitate economică și politică”, a mai spus politiciana, adăugând: “Consider că Republica Moldova are nevoie de pace, siguranță și de o guvernare politică responsabilă. Îmi exprim speranța că în curând statul și instituțiile sale vor fi conduse de politicieni profesioniști și incoruptibili, care să ofere cetățenilor un plan eficient și clar de depășire a crizei, să gestioneze treburile în stat astfel, încât Moldova să meargă ferm pe calea dezvoltării, în conformitate cu interesele sale reale.”

În mesajul său pentru cetățeni, pentru țară, la 31 de ani de independență, Olga Cebotari a spus:

“Felicit cordial cetățenii Republicii Moldova cu ocazia Zilei Independenței.

Dragi moldoveni, oriunde v-ați afla, purtați în gând și în inimă dragostea față de plaiul natal, păstrați și promovați tradițiile și valorile noastre istorice, inspirate de marii nostri înaintași – Ștefan cel Mare și Sfânt, Dimitrie Cantemir, Mihai Eminescu și mulți alții.

Eu sunt mândră de originile mele și îi doresc țării mele un viitor prosper pe care să-l făurim împreună.

La moment trăim cu toții momente complicate și pare că suntem neputincioși în fața unor abuzuri sau fărădelegi. Privind cu încredere în viitor, conștientizez că drumul pe care trebuie să-l parcurgem este foarte lung și anevoios, dar vă îndemn să fim optimiști și încrezători în faptul că fiecare dintre noi merită să trăiască demn la el acasă și este capabil să participe la această schimbare și să obțină rezultatul mult dorit.

La mulți ani, Republica Moldova!”

Olga Cebotari: La 31 de ani, Republica Moldova este departe de a fi un stat în care și-ar dori să trăiască atât generația tânără

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă