PSRM

12 decembrie 2022

Olga Cebotari: Trebuie să convingem partenerii externi de faptul că neutralitatea RM este o alegere durabilă pentru noi

Astăzi, în cadrul mesei rotunde dedicate Zilei Internaționale a Neutralității și organizate de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al PSRM, ex-vicepremier pentru Reintegrare, a rostit un discurs în care a menționat importanța promovării și recunoașterii internaționale a statutului de neutralitate a Republicii Moldova.

Olga Cebotari a atras atenția, că în condițiile actuale statutul de neutralitate poate contribui la asigurarea dezvoltării stabile a statului în plan politic, economic și social.

”În caz contrar, Moldova riscă să schimbe vectorul geopolitic după fiecare ciclu electoral, provocând riscuri pentru securitatea și supraviețuirea statului. Politica neutră a Moldovei ar trebui să se bazeze pe principiul că Occidentul și Estul vor coopera în Moldova, nu vor concura”, a subliniat Olga Cebotari.

De asemenea, potrivit Olgăi Cebotari, asigurarea securității Republicii Moldova prin neutralitate ar trebui să fie reflectata în documentele strategice ale RM, precum Concepția politicii externe, Strategia Securității naționale care nu au fost actualizate de mai mulți ani. Totodată există necesitatea adoptării Legii cu privire la neutralitatea permanentă a RM, prezentată repetat în Parlament de către BCS.

Olga Cebotari și-a exprimat regretul că de la finele lunii martie cuvântul ”neutralitate” a dispărut din discursul conducerii țării și a fost înlocuit cu război, agresiune, sancțiuni, etc., deși mai devreme, mai mulți lideri mondiali au recunoscut neutralitatea țării noastre. Dar, potrivit vorbitorului, societatea susține neutralitatea țării și leagă de acest statut menținerea păcii și bunăstării în țară.

De asemenea, menținerea și fortificarea neutralității va permite să reintegrăm malul stâng și sa reîntregim țara. ”Recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova este o garanție a securității statului în perspectivă strategică. (ex: Austria, Elveția, Turkmenistan). Este nevoie de argumente, de garanții, de abordare matură și responsabilă din partea noastră pentru a convinge partenerii externi de faptul ca neutralitatea Republicii Moldova este o alegere durabilă pentru noi. In acest sens îndemn toate forțele responsabile să respecte legea și alegerea cetățenilor, să întărească și să dezvolte neutralitatea permanentă a Republicii Moldova și să-și îndeplinească rolul consfințit în Constituție”, a concluzionat Olga Cebotari.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă