PSRM

18 noiembrie 2021

Oleg Reidman: Tariful pentru gazele naturale poate fi de 6,2 lei pentru toți

Tariful la gaz poate fi de 6,2 lei, dacă ar fi compensate cheltuielile din momentul când gazul intră în Moldova. Este declarația deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman. Potrivit lui, acest lucru poate fi realizat din contul sumei majorate de TVA, care s-a creat din cauza creșterii prețului de achiziție, a componentei inflaționiste, precum și a reducerii temporare a investițiilor întreprinderii Moldova Gaz.

– Astfel vom primi un tarif de 6,2 lei pentru întreaga economie. Și aceasta este o mare diferență față de ceea ce se propune. (…) Cu noile tarife la gaze, jumătate din afaceri se vor închide. Oamenii nu vor avea o sursă de venit. De exemplu, pentru a produce o tonă de pâine, este nevoie de 1000 m3 de gaz. Asta înseamnă că prețul pentru o pâine de jumătate de kilogram va crește cu 2,5 lei. Este o abordare greșită. Abordarea trebuie de schimbat conceptual, deoarece o economie care lucrează include și impozitul pe venit al întreprinderilor și impozitul pe venit la salarii. Ele trebuie păstrate”, a spus Reidman.

De menționat că ANRE a majorat tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali de la 1 noiembrie 2021 de aproximativ 2,4 ori – de la 4,2 lei la 10,3 lei. Tariful calculat cu TVA este de 11,08 lei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă