PSRM

05 februarie 2020

Oleg Lipskii a vorbit despre prioritățile PSRM în domeniul transporturilor

Despre prioritățile Partidului Socialiștilor în domeniul transporturilor a vorbit în cadrul briefingului din 4 februarie, deputatul fracțiunii parlamentare a PSRM, Oleg Lipskii. El a menționat că în prezent, situația în domeniul transporturilor este destul de tensionată. Traficul de pasageri este în stagnare, iar traficul de mărfuri a scăzut cu 3% în 2019, față de 2018. Pentru soluționarea problemelor din domeniul transporturilor, fracțiunea PSRM își propune să adopte mai multe inițiative legislative în acest an. Oleg Lipskii le-a enumerat pe cele mai importante:

  1. Legea privind activitatea de expediție, care ar facilita tranzitarea mărfurilor pe treritoriul Republicii Moldova și ar contribui la formarea unui centru logistic internațional în țara noastră, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra creșterii volumului de mărfuri transportat de transportatorii moldoveni. Deputatul a menționat că acest proiect este în curs de elaborare și poate fi înregistrat în Parlament într-o lună.
  2. Stimularea operatorilor de transport pentru achizițonarea autocarelor de capacitate mare pentru transportarea călătorilor atît pe rutele interne cît și în străinătate. Acest lucru va contribui la siguranța și confortul călătoriei, precum și la reducerea costurilor de transport. Proiectul este deja înregistrat în Parlament.
  3. Atenția față de ecologia transporturilor. În țara noastră există tot mai multe mașini hibride. În acest sens, apare o problemă serioasă care nu a fost încă rezolvată în lume. Este vorba despre reciclarea bateriilor cu litiu-ion, care se conțin în gadgeturi și mașini hibride. După uzarea acestor acumulatoare, ele nu pot fi utilizate.

Prin urmare, este nevoie de o inițiativă legislativă care să stimuleze reciclarea bateriilor cu ioni de litiu conținute în gadgeturi și mașini hibride, inclusiv stimularea mediului academic pentru soluționarea problemeu reciclării acestor baterii.

  1. În același context ecologic, ar trebui soluționată problema cu privire la reciclarea anvelopelor, țara trebuie să fie scutită de anvelopele uzate.

De asemenea, deputatul a menționat că există probleme legate și de controlul parlamentar. În primul rînd, trebuie create condiții pentru o concurență sănătoasă în portul Giurgiulești și reluarea navigației pe Nistru. În al doilea rînd, este necesară restabilirea școlii piloților de aviație mică pe lîngă întreprinderea de stat Moldaeroservice. În al treilea rînd, este necesară dotarea căii ferate cu locomotive și vagoane.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă