PSRM

12 decembrie 2019

Bogdan Țîrdea: despre soarta comună a semi-coloniilor…

Discursul deputatului PSRM, politologul Bogdan Țîrdea în cadrul conferinței Forumului European Rus „Identitatea rusească în afara hotarelor Rusiei”, care s-a desfășurat în Parlamentul European, Bruxelles, 9 decembrie 2019)

În contextul problemei războiului împotriva identității rusești, vreau să notez cîteva idei importante, din punctul nostru de vedere.

În 2008, „Revoluția Trandafirilor” a avut loc în Georgia. Pe 7 aprilie 2009 – în Moldova. În noiembrie 2013 – începutul lui 2014 – o „revoluție a demnității” în Ucraina.

În țara noastră, revoluția s-a produs în contextul a 2 evenimente: apropierea de Rusia și semnarea unui Memorandum cu China – 1 miliard de dolari pentru infrastructură. De asemenea, Federația Rusă a promis 500 de milioane de dolari.

În Ucraina revoluția a început imediat ce V. Ianukovici nu a semnat acordul de asociere cu UE și Zona de Liber Schimb. Ianukovici n-a fost împotrivă, dînsul doar a menționat că trebuie îmbunătățit acordul pentru a proteja business-ul ucrainean! Totodată, Rusia a promis un credit de 3 mlrd dolari.

În Georgia „Revoluția Trandafirilor” s-a produs din același motiv – cochetarea lui Sevarnadze cu Rusia, diminuarea ritmului privind modernizarea armatei conform standardelor NATO.

Înțelegeți acum că, afirmația conform căreia Acordul de Asociere este un produs  generat prin consemțămîntul liber al fiecărui popor este un MIT. Refuzi să semnezi – ai parte de revoluție! Accepți credit din Rusia sau China –revoluție. Nici nu se discută.

Este interesant faptul că, în toate aceste țări s-au conturat aceleași trăsături:

  • La putere au ajuns politicieni de dreapta, pro-europeni. Întîmplător?
  • Peste tot s-au instituit regimuri oligarhice. Plahotniuc în Republica Moldova, iar Poroșenko în Ucraina, fiind și parteneri de afaceri!
  • Peste tot au apărut elemente puternice de dirijare externă. Practic aceste țări au devenit semi-colonii.
  • Peste tot a devenit vizibil fenomenul „stat capturat” de către grupurile oligarhice prin subordonarea justiției, concesionarea terenurilor, petrol, gaze, bănci, întreprinderi strategice în favoarea corporațiilor occidentale! În cazul Republicii Moldova, întregul sistem bancar a fost vîndut în intervalul anilor 2017-2019. Astăzi nu avem nicio bancă națională!
  • Fenomenul „Failed state” – stat eșuat. Multe instituții ale statului au devenit nefuncționale.
  • S-a format un nod  anti-rus.  Acest nod a fost numit – GUAM, „Parteneriatul estic” (din 2009). Dar, de fapt, acesta are un singur nume – ANTI-RUSIA. Și toate aceste țări fac parte dintr-un singur arc anti-rus. De aceea, în Georgia, Ucraina și R. Moldova sub diferite forme limba rusă a fost defavorizată sau interzisă în sistemul de învățămînt, în sfera publică, au fost interzise posturile de televiziune ruse, emisiunile informative și analitice, a fost limitat accesul la cultura rusă, lichidate școlile ruse.
  • Toate cele 3 țări au nimerit în aceeași situație. Exerciții comune cu NATO după standardele blocului, achiziționarea de arme letale, asistență militară din partea Statelor Unite și chiar încercare de a crea batalioane militare comune (2 martie 2018, Ucraina a invitat Moldova și Georgia să creeze batalioane comune).

În toate aceste țări au avut loc procese și fenomene comune:

  • Războiul. În Georgia, peste cîteva luni dupa revoluție, în august 2008 a început războiul cu Osetia de Sud. Războiul a durat 5 zile. În Ucraina imediat după revoluție a început războiul în Donbass. În ambele cazuri, Rusia a fost acuzată, fiind antrenată direct sau indirect! Moldova a reușit să evite războiul, dar periodic s-au petrecut exerciții militare, declarații beliocoase. Aparent, acesta a fost scopul revoluțiilor, sau nu-i așa?
  • Pierderea teritoriilor. Georgia, în 2008, a pierdut Osetia de Sud și Abhazia. Ucraina – Crimeea, de facto Donbass. Moldova a dat în concesie 40% din teritoriu pentru o perioadă de 50 de ani în favoarea offshor-ului american Frontera Resources LTD. Este interesant că, mai devreme, Ucraina a pierdut și Insula Șarpelui, bogată în hidrocarburi, în favoarea României. Și da – imediat după revoluția Iușcenko!
  • Degradarea și revenirea la neo-feudalism. Mai simplu spus, în aceste țări, a început procesul de dezindustrializare, dezurbanizare, deșcolarizare.
  • Deconstrucția, adică distrugerea identității. Trebuie de înțeles că identitatea rusă este compusă din trei elemente. Aceasta cuprinde civilizația sovietică, lumea rusă, civilizația ortodoxă, conform tipologiei lui S. Huntington. Prin urmare, în aceste țări a început demolarea monumentelor comuniste, victoria, s-au interzis partidele comuniste și simbolurile URSS, ținta fiind civilzația sovietică.

De asemenea, au început să interzică limba rusă, posturile rusești, ținta fiind  –Lumea rusească. Și, desigur, au început să atace biserica, ținta fiind civilizația ortodoxă. În Ucraina s-a ajuns  pînă la scindarea Bisericii Ortodoxe Ucrainești ca parte a Bisericii Ortodoxe Ruse. Apropo, în Moldova, a fost atacată indentitatea moldovenească, asociată imediat cu identitatea rusă …

Drumul Moldovei spre Haos

Pe 7 aprilie 2009 în Moldova a avut loc revoluția Twitter. La putere au acces 3 partide proeuropene, care au instaurat regimul oligarhic comprador.

În perioada 2009 – 2019 din țară au furat 1 miliard de dolari din sistemul bancar, prin RM au spălat 22 de miliarde de dolari din Rusia, au lichidat singura bancă de stat BEM, au dat în concesiune unicul Aeroport Internațional pentru o perioadă de 49 de ani, au dat gările, serviciile de dializă și vîndute toate băncile străinilor!

Occidentul adesea a închis ochii. De ce? Totul este simplu. Uneori pro-europenii moldoveni organizau acțiuni rusofobe.

Au furat miliardul, dar au interzis imediat limba rusă – înseamnă că totul este în regulă … Au furat aeroportul, dar au efectuat exerciții comune cu NATO – înseamnă că aceasta este Poveste de succes!

Regimul rusofobiei „soft”  2009-2015

În 2009-2015 în Republica Moldova a fost instituit regimul rusofobiei ușoare. A fost interzisă difuzarea TOP NEWS, au închis compania Teleradio Bălți și NIT-TV (TVC), au oprit difuzarea canalului de televiziune Rusia 24.

În 2013 a fost adoptat un nou Cod al Educației, prin urmare, limba rusă dintr-o disciplină obligatorie a devenit o disciplină opțională! Mai simplu spus, a fost eliminată din procesul educațional!

Regimul rusofobiei „hard” 2016-2019

În 2016 toată puterea a trecut la  oligarhul V. Plahotniuc. În țară a fost instituit un regim polițienesc oligarhic.

PDM controlat de Plahotniuc a demarat cea mai dură campanie antirusească  din istoria Moldovei. Campanie care a lipsit Limba rusă de statutul de „limbă de comunicare interetnică” (CC, 4 iunie 2018); Legea privind combaterea propagandei rusești, care a interzis programele de știri din Federația Rusă (7 decembrie 2017); expulzarea a 5 diplomați ruși (29 mai 2017); Legea care prevede ca Ziua Europei să fie marcată oficial la 9 mai concomitent cu Ziua Victoriei (5 octombrie 2018) etc.

Cu toate acestea, la 8 iunie 2019, regimul Plahotniuc a căzut. Două forțe politice cu puncte de vedere diferite s-au unit, fapt ce a dus la căderea oligarhilor.

PSRM este astăzi la putere, iar președintele Igor Dodon promovează o politică externă echilibrată, aprofundînd relațiile cu UEEA, menținînd totodată prietenia cu UE.

Se restabilește fie și încet, spațiul limbii ruse, culturii ruse, rolul ortodoxiei…

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă