PSRM

22 aprilie 2020

Nikolai Starikov: Rusia se orientează spre acel politician, care este susținut de poporul moldovenesc

Creditul rusesc este criticat fără milă de opoziția moldovenească. În acordul semnat, aceasta nu este mulțumită de nimic: condițiile, momentul semnării și chiar, așa cum a spus unul dintre utilizatorii rețelelor de socializare, semnele de punctuație. În același timp, opoziția moldovenească pare să nu fie îngrijorată de modul în care este abordată critica acestora în Rusia și de insultele aduse partenerului nostru strategic. Acest subiect a fost abordat într-un comentariu exclusic pentru ACCENT TV de către Nikolai Starikov, persoană publică și publicist din Rusia.

Condițiile nu sunt în niciun fel inferioare celor oferite Moldovei de partenerii financiari occidentali, inclusiv Uniunea Europeană, FMI și Banca Mondială, spune Starikov. În primul rînd, deoarece relațiile dintre Moldova și Rusia sunt fundamentate pe istorie, prietenie între popoare, o Mare Victorie și multe altele.

„Poporul rus și poporul Moldovei sunt popoare frățești. Și, prin urmare, suntem interesați ca Moldova să prospere, astfel încît să nu mai existe niciodată un război fratricid. De aceea Rusia, datorită relațiilor sale prietenoase cu poporul din Moldova, este gata să ofere un împrumut suficient de mare de 200 de milioane de euro, la un procent complet nesemnificativ de 2%. Mi se pare că totul este evident, luînd în considerare cifrele”, a spus Nikolai Starikov.

Starikov nu ascunde faptul că obținerea împrumutului din Rusia este meritul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Potrivit acestuia, Guvernul rus este consecvent în acțiunile sale: Moscova dorește dezvoltarea și prosperitatea Republicii Moldova și, prin urmare, se concentrează pe cel care poate să realizeze acest lucru.

„Igor Dodon, pe care îl respect foarte mult, este un proeminent politician pro moldovean. El nu este pro-rus, ci este anume pro moldovean. Iar autoritățile ruse înțeleg acest lucru și susțin politicianul ale cărui acțiuni vor duce la prosperitatea Moldovei. Și dacă Moldova va înflori, atunci vom avea relații bune și suntem interesați direct de acest lucru. Rusia se orientează spre acel politician spre care se orientează însuși poporul moldovenesc”, a spus expertul.

Făcînd referire la împrumutul rus, opoziția moldovenească nu a ratat ocazia de a specula din nou despre geopolitică. Desigur, din nou critică și lipsa de propuneri concrete. Starikov consideră că o opoziție solidă ar aplauda în picioare, înțelegînd importanța acordului încheiat cu Moscova.

„Ei bine, există un proverb rusesc bun: „Для того и щука в речке, чтобы карась не дремал!”. Nu știu cum va fi în limba moldovenească, probabil cam la fel. Dar calitatea opoziției este verificată exact într-un astfel de moment. Dacă opoziția se transformă în Baba Yaga din celebrul desen animat sovietic, care mereu este împotrivă, atunci nu este opoziția, ci politicienii care își realizează interesele. Cînd Moldova primește un împrumut din Rusia la o rată a dobînzii minime, o opoziție sănătoasă ar trebui să aplaude acest lucru”, a spus Nikolai Starikov.

Reamintim că, la sfîrșitul anului trecut, Igor Dodon și Vladimir Putin au ajuns la un acord pentru acordarea unui împrumut Republicii Moldova.

Sursa: a-tv.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă