PSRM

20 aprilie 2021

Nicolae Pascaru: Recomandăm politicienilor controlați de cei din străinătate să respecte decizia și alegerea moldovenilor de a-și iubi țara

Recomandăm politicienilor controlați de cei din străinătate să respecte decizia și alegerea moldovenilor de a-și iubi țara. Declarația a fost făcută de deputatul moldovean și vine ca urmare a răspunsului de ieri al președintelui Maia Sandu unui europarlamentar român ce se referea la schimbarea în Constituție a denumirii limbii de stat din moldovenească în română. Maia Sandu a spus că amendamentul la Constituție ar putea fi introdus după ce va fi aleasă o altă componență a Parlamentului.

Potrivit deputatului PSRM, acum moldovenii înțeleg mai bine de ce Maia Sandu are nevoie urgent de alegeri parlamentare anticipate.

În opinia lui Nicolae Pascaru, astfel de declarații ale președintelui Maia Sandu nu fac decât să divizeze societatea și să devieze accentul de pe problemele reale ale țării: criza pandemică, economică și politică. Mai mult, asemenea afirmații atentează la statalitatea Republicii Moldova și sunt inspirate de forțele din exterior sub patronajul cărora se află Maia Sandu.

”În ultima perioadă asistăm la un atac masiv la adresa națiunii noastre moldovenești, asupra limbii moldovenești și asupra țării noastre Republica Moldova. Unele forțe externe și-au subordonat Președinția, prin instalarea în funcții a unor persoane controlate din exterior, fapt recunoscut chiar de președintele Maia Sandu, care spune că uneori ia decizii la recomandarea unor parteneri din exterior. În Președinție sunt mai multe persoane care nu sunt angajați ai acestei instituții, dar care primesc mii de euro de peste hotare. Respectiv, primesc indicațiile stricte ale celor care plătesc”, a declarat Nicolae Pascaru.

În același timp, anume Președintele țării trebuie să protejeze poporul moldovenesc de atacurile externe, consideră Pascaru. El a menționat că trebuie respectată opțiunea majorității cetățenilor țării, care spun că limba noastră este moldovenească. Potrivit acestuia, cei aproape 2/3 din cetățeni care subliniază că limba este moldovenească au tot dreptul să numească limba maternă așa cum o consideră ei.

Acesta este un drept care are o istorie de cel puțin 600 de ani. Țara Moldovei are o istorie bogată, la fel ca și limba moldovenească. Cei care atentează la limba moldovenească și la țara noastră nu pot fi prietenii noștri, prietenii moldovenilor. Iar cetățenii le vor da notă pentru acțiunile lor împotriva poporului, împotriva țării”, a menționat Nicolae Pascaru.

Deputatul PSRM a criticat și lipsa de poziție a Maiei Sandu legate de declarațiile recente ale ambasadorului României la Chișinău, care a spus că vrea să „vaccineze” poporul nostru împotriva „moldovenismului primitiv”.

”Președintele Maia Sandu trebuie să fie un garant al Constituției, să facă tot posibilul ca să apere cetățenii de aceste idei a unor diplomați străini”, a spus parlamentarul.

Deputatul PSRM susține că asemenea teme ”retorice” sunt aruncate în spațiul public de politicieni incompetenți, care nu sunt capabili să genereze idei care să unească poporul. Socialistul i-a recomandat ambasadorului să vină cu declarații care să consolideaze relațiile dintre statele noastre și nu invers.

” Noi, moldovenii, ne iubim pământul și Patria și nu este nicio idee care poate să vină din afară să ne facă se ne dezicem de dragostea față de Republica Moldova. Cum spune scriitorul nostru Ion Druță: limba moldovenească este bunica limbii române. Noi spunem limba moldovenească din respect față de strămoșii noștri, față de gloria noastră, față de viitorul nostru și al copiilor noștri. Republica Moldova are viitor”, a conchis deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă