PSRM

13 martie 2019

Nagacevschi: Propunerea blocului ACUM privind demisia procurorului general este nerealistă

Propunerea blocului ACUM privind modificarea legislației în vederea creării condițiilor pentru demisia procurorului general, este nerealistă.

Această opinie a fost exprimată marți seara, de către avocatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Fadei Nagacevschi în cadrul unei emisiuni difuzate pe unul din posturile de televiziune, transmite infotag.md.

El a reamintit că, actualul procuror Eduard Harunjen, a fost numit în funcție în baza unei legi privind procuratura, care “loba Uniunea  Europeană” și care prevede instrumentele pentru garantarea independenței.

“Problema nu constă în lege, ci în politizarea instituțiilor statului, care devin astfel din cauza lipsei de transparență. Chiar și în condițiile legii anterioare privind procuratura, care a fost mai slabă în ceea ce privește asigurarea independenței, s-a încercat eliminarea procurorului general, Corneliu Gurin. Apoi, parlamentul a adoptat decizia corespunzătoare, însă unii deputați au făcut apel la Curtea Constituțională (CC), care pe 20 mai 2013, a anulat decizia”, a remarcat avocatul.

Potrivit acestuia, PSRM susține ideea demisiei actualului procuror general, dar întreaga dificultate constă în modificarea legislației, deoarece legislația ajustată se va aplica începînd cu următorul procuror general.

“Actualul procuror general poate fi eliberat din funcție în condițiile legii actuale privind procuratura. Acesta este principiul stabilității funcției care este înserat inclusiv în hotărîrea Curții Constituționale din anul 2013. Nu poți așa, «po bespridelu» (n.r. prin fărădelege) să adopți o lege care ție îți este favorabilă, în vederea eliberării din funcție a unui agent public care pe tine te deranjează”, consideră el.

Deputatul ales de pe lista ACUM, Dumitru Alaiba a menționat că, propunerea blocului nu se referă numai la eliminarea procurorului general, ci și la alte persoane, care au fost numite cu încălcarea principiilor transparenței.

“În ceea ce privește procuratura, sunt de acord, dar voi cita exemplul cu fostul președinte Vladimir Voronin, care în 2009 a pierdut puterea, iar odată cu el a demisionat și procurorul general, Valeriu Gurbulea. Poate că și de această data nu va fi necesară modificarea legislației”, a spus el.

Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), a împărtășit opinia avocatului PSRM, reamintind cazul lui Victor Parlicov (fost director al ANRE) în 2013, cînd Curtea Constituțională a luat o hotărîre conform căreia, parlamentul, nici cu votul majorității nu poate să îl demită.

“Există o hotărîre a Curții Constituționale din 2010, privind două tipuri de instituții de stat – politice, conducerea cărora poate fi demisă în orice moment și instituții de interes public sporit, ale căror conducători dețin mandat și se pot apăra în instanță”, a spus el.

Potrivit domnului Boțan, Parlamentul poate adopta o declarație politică privind eliberarea instituțiilor statului, dar PDM trebuie să convingă directorii desemnați de ei, să plece în demisie.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă