PSRM

30 octombrie 2015

Multiple ilegalități legiferate de CMC cu suportul fracţiunii PPEM

Astăzi a avut loc conferinţa de presă, susţinută de preşedintele fracţiunii în Consiliul Municipal Chişinău, Ion Ceban şi consilierii fracţiunii PSRM, Maxim Lebedinschi, Alexandru Odinţov şi Petru Burduja.
Potrivit lui Ion Ceban, loc în Consiliul Municipal Chişinău fărădelegile continuă să aibă loc. Astfel, agenda de lucru a şedinţei de ieri a Consiliului Municipal a inclus 56 de proiecte, iar împreună cu subpunctele acestora, numărul a fost de peste 200, care au fost aprobate la pachet.
„În cadrul dezbaterilor din comisiile de profil ale CMC, precum şi în urma vizitelor făcute de consilierii noştri pe adresele corespunzătoare, în majoritatea din proiectele examinate au fost depistate mai multe încălcări. Cel puţin în 40% din acestea, datele indicate în proiecte nu corespund realităţii. La mai multe adrese, la care au fost consilierii noştri, au loc lucrări de construcţie în parcuri sau zone verzi. Sincer am sperat că mai multe chestiuni vor fi excluse din agenda de lucru şi remise spre reexaminare”, a spus Ceban.
El a menţionat că ieri a existat posibilitatea de a pune capăt fărădelegilor comise în municipiu, iar consilierii socialiști erau gata să sprijine proiectele benefice oraşului, indiferent cine erau iniţiatorii: comunişti, liberal-democraţi sau chiar liberali. Cu toate acestea, potrivit preşedintelui fracţiunii PSRM, consilierii din partea PPEM au decis „să-şi vîndă sufletul pentru funcţia de vice-primar”.
Totodată, aceştia au refuzat să susţină astfel de proiecte importante pentru toţi locuitorii oraşului, cum ar fi moratoriul asupra construcţiilor ilegale şi crearea unei comisii de anchetă a celor mai grave cazuri. Totodată, nu a fost sprijinit proiectul cu privire la eliberarea din funcţie a tuturor funcţionarilor, numiţi în funcţie contrar prevederilor legale şi anunţarea ulterioară a concursurilor publice de numire în funcţie.
„PSRM nu are nevoie de funcţii, noi avem nevoie de profesionişti în cele mai importante posturi”, a indicat Ion Ceban.
Consilierii din alte fracţiuni nu au susţinut nici proiectul cu privire la anularea deciziei privind împuternicirea vice-primarilor cu atribuţii suplimentare, cu toate că toţi orăşenii deja culeg roadele acestei decizii. „Vice-primarul, Vladimir Coteţ, semnează decizii cu privire la defrişarea copacilor pentru construcţia de benzinării, iar Nistor Grozavu semnează autorizaţiile de construcţie”, a adăugat Ceban.
La fel, nu a găsit sprijin din partea consilierilor propunerea fracţiunii PSRM de a audia raportul conducătorului Direcţiei Transport şi Căi de Comunicare, Igor Gamreţchi, referitor la proiectul de amenajare a parcărilor în interiorul curţilor de bloc. Nu au sprijinit acest proiect nici consilierii din partea PPEM, cu toate că, anterior, ei înşişi au fost cei care au abordat problema în cauză.
Totodată, consilierii PPEM, alături de celelalte fracţiuni, au votat pentru bugetul pentru primul semestru al anului 2015, în pofida faptului că acesta a provocat mai multe întrebări din partea consilierilor PSRM. Ulterior, prin votare „la pachet”, au fost aprobate proiecte privind aprobarea bugetelor pentru 2 ani precedenţi, care nu au fost acceptate nici de fosta componenţă a CMC, găsind în ele mai multe încălcări şi devieri. Totodată, PSRM nu i-a fost permis nici să încheie etapa întrebărilor, nici să se expună, nici măcar să voteze pentru aceste proiecte.
După toate aceste acţiuni, reprezentanţii fracţiunii PSRM, în semn de protest, au părăsit sala de şedinţe. În continuare, „alianţa” s-a întrunit în componenţă deplină – 26 de consilieri – şi a continuat şedinţa. S-a votat unanim pentru toate proiectele şi nici unul dintre consilieri nu a adresat careva întrebări raportorilor.
Potrivit lui Maxim Lebedinschi, evenimentele de ieri nu sînt un circ, ci o adevărată tragedie. El a indicat că încălcarea tuturor procedurilor şi a drepturilor consilierilor municipali au început încă la ora 09.00, la şedinţa comisiei juridice, la care, pe lîngă Regulamentul de activitate al Consiliului Municipal, consilierii PL şi PPEM au votat “la pachet” încă 5 proiecte. Aceeaşi situaţie a fost şi la şedinţa comisiei economice, unde, la fel, mai multe chestiuni au fost votate “la pachet”.
După cum susţine Lebedinschi, PSRM va sesiza neapărat instanţa de judecată pentru a contesta rezultatele votărilor din cadrul comisiilor şi CMC. Totodată, el i-a îndemnat pe locuitorii oraşului să urmărească şedinţele comisiilor şi Consiliului Municipal.
La rîndul său, Alexandru Odinţov a menţionat că refuzul de ieri al consilierilor din fracţiunea PL de a vota pentru proiectele privind instituirea comisiei pentru investigaţie şi moratoriu asupra construcţiilor ilegale reprezintă o nouă dovadă a faptului că partidul se îmbogăţeşte pe seama orăşenilor.
În finalul conferinţei de presă, Ion Ceban a promis că, în timpul cel mai apropiat, vor fi făcute publice toate comentariile fracţiunii PSRM vizavi de proiectele din agenda de lucru a şedinţei de ieri a Consiliului Municipal.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă