PSRM

07 septembrie 2021

Moldova ar putea negocia un preț mai bun la gaz, dar este nevoie de voință politică, spune Dodon

Republica Moldova ar putea negocia un preț mai bun la gazele naturale, dar este nevoie de voință politică. Declarația a fost făcută de către liderul PSRM, Igor Dodon, la postul de televiziune Primul în Moldova. Ex-președintele țării susține că actualul premier, Natalia Gavrilița, a avut această șansă, dar nu a dorit să o facă.

„Prețul crește și crește peste tot în lume. În Europa deja este de 650 euro, experții spun că ar putea ajunge la 1000 de euro. Acum totul depinde de negocierile pe care Republica Moldova le va purta. De exemplu, recent ministrul de Externe al Ungariei a declarat după întrevederea cu președintele concernului Gazprom, Alexei Miller, că au convenit la un preț pentru următorii 10-15 ani. Și țara noastră ar putea negocia. Republica Moldova are statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), de ce să nu ne folosim de acest statut și să mergem să discutăm. Dar noi vedem că premierul Republicii Moldova spune că nu are timp să meargă la o întrevedere cu omologii săi din UEE. Dacă ar fi mers, discuta cu premierul rus Mișustin și poate reușea să negocieze un preț mai bun”, a declarat Dodon.

Liderul PSRM a amintit că la 1 octombrie expiră contractul de import al gazelor, iar renegocierea acestui este de interes național.

„În 2019, premierul Sandu m-a rugat să discut cu Putin despre prețul la gaz. Atunci eu am avut această discuție și noi am reușit să convenim la un preț mai mic. Datorită acestor discuții până azi Moldova avea un preț accesibil la gaz. Acum însă, nu este clar la ce preț o să cumpărăm gaz după 1 octombrie.”, a declarat Igor Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă