PSRM

10 decembrie 2014

Moartea lui Butmalai trebuie să fie investigată de experţi internaţionali

În Moldova s-a produs un nou incident revoltător. În garajul din propria gospodărie a fost găsit împuşcat deputatul Parlamentului din partea PLDM, Ion Butmalai. Circumstanţele decesului parlamentarului provoacă mai multe întrebări faţă de versiunea preliminară a anchetei – cea de sinucidere.
Cu toate incoerenţele din biografia sa, în ultimii ani Ion Butmalai s-a remarcat în calitate de critic şi demascator aprig al acţiunilor criminale, înfăptuite de înalţi demnitari de stat din Moldova. Cu puţin timp înainte de tragedie, Butmalai se pregătea de două conferinţe de presă, la care planifica să facă publice anumite informaţii.
Acest incident tragic vine să completeze lanţul de crime scandaloase din ultimii ani. Pînă la momentul de faţă, în ciuda rezonanţei internaţionale, ancheta n-a prezentat dovezi convingătoare privind investigarea tuturor cazurilor de omoruri la comandă, care au bulversat la timpul lor societatea. De asemenea, ancheta n-a prezentat o versiune concludentă pentru omorul mamei jurnalistului Dmitri Ciubaşenco, această crimă fiind comisă chiar în ajunul alegerilor.
Trezeşte bănuieli faptul că aceste două omoruri au coincis în timp cu arestarea activiştilor mişcărilor de opoziţie Pavel Grigorciuc, Mihail Amerberg, precum şi activistului partidului „Patria”, Nicolai Ţipovici. Mai mulţi reprezentanți ai societăţii noastre califică aceste evenimente drept elemente ale unui lanţ unic de răfuire a guvernării cu cei care împărtăşesc viziuni diferite de cea oficială.
Partidul Socialiştilor exprimă profunde condoleanţe familiei şi prietenilor lui Ion Butmalai. Investigarea acestei crime trebuie să fie dusă pînă la sfîrşit. Partidul Socialiştilor cere efectuarea unei anchete deschise şi transparente, cu atragerea experţilor din străinătate şi madiatizarea la maximum a anchetei în presă.
Suntem gata să oferim o contribuţie plenară anchetei, inclusiv în cadrul comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică. Nu este exclus că vom insista asupra creării unei comisii de anchetă parlamentare speciale pentru investigarea circumstanţelor morţii lui Ion Butmalai, precum şi a acţiunilor împotriva activiştilor societăţii civile, indicaţi mai sus.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă