PSRM

25 februarie 2022

Autoritățile locale din raioanele Moldovei oferă ajutor refugiaților din Ucraina

În raionul Ștefan Vodă, care se învecinează cu Ucraina, au fost create peste 1500 de locuri pentru găzduirea refugiaților ucraineni.

Astfel, Vasile Maxim, președintele raionului Ștefan Vodă, cu susținerea consiliului raional, a identificat posibilitățile raionului de a oferi asistență refugiaților din Ucraina. Astăzi, a avut loc ședința Comisiei raionale pentru situații de urgență Ștefan Vodă, în cadrul căreia s-a luat decizia privind crearea Centrului provizoriu de gestionare a fluxului de refugiați în satul Palanca, Ștefan Vodă.

Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Căușeni va oferi asistență Centrului provizoriu și va monitoriza securitatea produselor alimentare, dar și va acorda primul ajutor animalelor de companie ale refugiaților.

Direcția principală asistență socială și protecția familiei Ștefan Vodă va desemna lucrători sociali comunitari și asistenți sociali pentru a oferi asistență umanitară refugiaților din Centrele provizorii.

Astfel, refugiații cetățeni ai Ucrainei pot fi cazați: în orașul Ștefan Vodă, în satele Talmaza, Viișoara, Alava, Berezoaia, precum și în alte localități ale raionului.

30 de locuri de cazare a refugiaților au fost pregătite în Basarabeasca.

Despre aceasta a anunțat Piotr Pușcari, președintele raionului Basarabeasca. Potrivit afirmațiilor acestuia, după instituirea stării de urgență în țară, eforturile au fost orientate spre sporirea capacităților de primire și de cazare a refugiaților din Ucraina.

– Am recomandat șefilor instituțiilor și primarii să îndemne societatea la calm și unitate, să asigure funcționalitatea tuturor autorităților subordonate, să fie atenți la maxim față de problemele locuitorilor raionului și a persoanelor care vin din Ucraina, a comunicat Pușcari.

Autoritățile locale din Dondușeni, Râșcani, Cantemir sunt pregătite să primească refugiați ucraineni.

Autoritățile locale din Dondușeni au pregătit 140 de locuri pentru refugiații din Ucraina. Centrul provizoriu a oferit pentru aceștia hotelul, școala, grădinițele, căminele și clădirile fostului orfelinat.

Administrația raionului Râșcani este pregătită să asigure cazarea cetățenilor ucraineni în instituțiile de învățământ.

Administrația locală Cantemir a comunicat despre pregătirea a 320 de locuri de cazare a persoanelor care vin din Ucraina.

Acestea vor fi cazate și în case private.

Problema privind cazarea refugiaților și acordarea de asistență pentru aceștia a fost examinată și de către consiliul raional Briceni, Comisiile pentru situații de urgență din raioanele Dondușeni, Cahul.

Autoritățile locale ale raionului Briceni au identificat locuri pentru refugiații ucraineni. Acest subiect a fost discutat astăzi, 25 februarie, în cadrul ședinței extraordinare a Comisiei raionale pentru situații excepționale. La ședință au participat primarii raionului și șefii serviciilor specializate.

La fel, autoritățile s-au adresat către locuitorii raionului, care sunt dispuși să ofere cazare sau oricare alt tip de ajutor pentru refugiați, să informeze despre aceasta primarul localității în care trăiesc.

Autoritățile din Soroca vin în ajutorul refugiaților din Ucraina

Președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, a convocat, în această dimineață, ședința extarordinară a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Soroca, unde s-a discutat despre situația refugiaților ucraineni.

Autoritățile au identificat obiectivele de cazare pentru crearea Centrelor de plasament temporar pentru refugiaţi. Totodată s-a discutat despre oferirea serviciilor de asistenţă medicală și umanitară pentru refugiaţi.
În cadrul ședinței s-a decis crearea unui cont bancar pentru acumularea donațiilor de la persoanele fizice și juridice întru susținerea refugiaților.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă