PSRM

23 decembrie 2020

Mesajul Președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu ocazia celei de-a 26-a aniversări a Legii despre statutul juridic special al Găgăuziei

Mesajul Președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu ocazia celei de-a 26-a aniversări a Legii despre statutul juridic special al Găgăuziei

Pe 23 decembrie 1994 a avut loc un eveniment cu semnificație deosebită pentru Moldova și pentru tot spațiul european. Adoptarea Legii despre statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) a însemnat atingerea compromisului în definitivarea statutului autonomiei în componența Republicii Moldova, demonstrând maturitatea și constructivismul politicienilor și, totodată, devenind un model de soluționare pașnică a unui conflict teritorial interetnic.

Adoptarea Legii a determinat stabilizarea relațiilor între Chișinău și Comrat, stabilirea unui dialog politic productiv între puterea centrală şi a regiunii autonome, salutat și facilitat de partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova. Totodată, determinarea statutului autonomiei găgăuze a deschis perspective largi de creștere social-economică pentru regiune. Astăzi, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia demonstrează ritm sporit de dezvoltare, fiind un exemplu cu adevărat pozitiv pentru celelalte regiuni ale Republicii Moldova.

În opinia mea, acest fapt se datorează, în mare parte, administrării eficiente a treburilor în autonomie, soldate inclusiv cu lansarea unor proiecte frumoase de colaborare internațională. Îmi exprim încrederea că oportunitățile de dezvoltare a regiunii se vor extinde, în binele țării noastre în întregime, și că toți actorii implicați vor manifesta deschidere și responsabilitate pentru a facilita acest proces.

În această ordine de idei, doresc să mulțumesc deputaților care au votat pentru aprobarea în două lecturi a proiectului de modificare și completare a Legii privind administrația publică locală și Legii privind descentralizarea administrativă și proiectului de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, precum și a proiectului de lege pentru completarea articolului 27 din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Găgăuz-Yeri), în prima lectură. Pachetul de legi vine să armonizeze legislația națională care vizează autonomia găgăuză, să consolideze încrederea și parteneriatul dintre autoritățile din teritoriu și cele centrale, să sporească gradul de înțelegere dintre cetățeni.

La aniversarea a 26-a de la adoptarea Legii despre statutul juridic special al Găgăuziei, doresc să felicit locuitorii autonomiei și să le urez sănătate, bunăstare și noi performanțe în toate domeniile. Împreună, pe calea dialogului constructiv și a unor acțiuni concrete putem contribui la viitorul prosper al Găgăuziei și Republicii Moldova în ansamblu.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă