PSRM

28 iunie 2020

Mesajul Președintelui Parlamentului, președintele Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi adresat de Ziua Națională a Portului Popular

Mesajul Președintelui Parlamentului, președintele Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi adresat de Ziua Națională a Portului Popular

Ziua Națională a Portului Popular este o sărbătoare instituită de Parlament, în anul 2015 și pe care o marcăm, anual, în ultima zi de duminică a lunii iunie.

Portul popular, alături de obiceiuri și tradiții, este parte a istoriei noastre naționale. Costumele tradiționale ne impresionează, în special, prin măiestria meșterilor de a decora  țesături, de a le broda sau țese în foarte multe forme, inclusiv cruciuliță, spic, strugure, elemente care ne definesc ca națiune.

Costumul popular moldovenesc pentru femei și bărbați include mai multe componente, inclusiv îmbrăcăminte, încălțăminte, bijuterii. De felul în care arată costumul ne putem da seama de statutul social al persoanei, ocupația și zona de unde vine persoana care îl poartă. De aceea, portul popular este foarte important pentru o națiune, este o caracteristică a felului de a fi al locuitorilor țării.

În prezent, există o tendință frumoasă de renaștere a costumului tradițional. Tot mai mulți tineri aleg să se cunune, căsătorească sau boteze copiii, fiind îmbrăcați în costume naționale. Este o tradiție care trebuie păstrată, continuată și transmisă generațiilor viitoare.

Este o datorie a noastră de a păstra trecutul, obiceiurile și datinile noastre strămoșești. Îndemn toată populația Republicii Moldova să respecte și păstreze aceste frumoase tradiții.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă