PSRM

19 iunie 2020

Mesajul lui Igor Dodon pentru Sandu și Năstase: Credeți că Plahotniuc a băgat peste 20 mln de dolari în proiectul Pro Moldova ca să vă dea vouă Guvernul?

Președintele Igor Dodon susține că, Vladimir Plahotniuc a investit 20 de milioane de dolari în proiectul Pro Moldova, condus de Andrian Candu, nu pentru a ceda Guvernul Maiei Sandu sau lui Andrei Năstase, dar pentru a-și subordona din nou Procuratura Generală, Curtea Constituțională și întreg sistemul judecătoresc. Șeful statului a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că dacă PAS și PPDA se vor alia cu grupul Candu, rezultatul va fi unul – distrugerea acestor două formațiuni și compromiterea pentru totdeauna a liderilor Maia Sandu și Andrei Năstase.

”Doamna Maia Sandu și Andrei Năstase, uite ce se va întîmpla dacă vă legați cu Candu. Ei vor vota împreună cu voi să dea jos Guvernul Chicu, vor vota Guvernul vostru, pe urmă vor veni la noi să dăm jos Guvernul vostru și vor juca așa cu noi și cu voi, pînă nu vă vor termina și pe voi și pe noi”, a spus președintele.

Șeful statului susține că lozinca grupului Candu-Șor precum că ei ar lupta contra lui Dodon este doar o momeală pentru Sandu și Năstase.

”Credeți că Candu și Plahorniuc luptă doar cu Dodon. Greșiți amarnic. Lor le trebuie Procuratura Generală, Curtea Constituțională, lor le trebuie justiția ca să-și oprească dosarele furtului miliardului. Credeți că ei au băgat peste 20 de milioane de dolari în proiectul nou Pro Moldova, cumpărînd deputați ca să vă dea vouă Guvernul? Domnul Năstase, chiar așa de naiv sunteți? Voi credeți că a vîrît 20 de milioane de dolari doar ca să vă voteze tot? Nu! Vă vor juca și pe urmă vă vor distruge. Acesta este scopul”, a menționat Dodon.

Președintele a propus tuturor partidelor antioligarhice din Parlament: PSRM, PDM, PAS și PPDA să-și consolideze eforturile pentru a elibera Parlamentul de bandiți.

”Sumar e vorba de peste 70 de deputați din Parlament, oameni care nu sunt legați cu Plahotniuc. Întrebarea este dacă le dăm voie acestor bandiți să joace și pe dreapta, și pe stînga, și să distrugă și derapa și stînga, pentru că asta își doresc”, a declarat președintele.

Potrivit șefului statului, actualul Parlament nu mai corespunde rezultatelor alegerilor din 24 februarie 2019.

Guvern minoritar, coaliție PSRM-PDM-ACUM sau anticipate

Mesajul lui Igor Dodon pentru partidele antioligarhice: Nu ne legăm cu bandiții, după alegeri vedem cine învinge
Președintele Igor Dodon susține că la această etapă sunt trei scenarii posibile de evoluție a situației politice în țară după ce majoritatea parlamentară a rămas cu 50 de deputați: guvern minoritar pînă la alegerile prezidențiale; crearea unei coaliții de salvare națională formată din PSRM, PDM, PAS și PPDA, și al treilea scenariu – alegeri parlamentare anticipate.

Șeful statului a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că este gata, de săptămîna viitoare, să se așeze la masa de discuții cu reprezentanții a celor patru partide antioligarhice din Parlament: PSRM, PDM, PAS, PPDA pentru a decide asupra creării unei coaliții de salvare națională.

”Pe termen scurt, de trei-patru luni, să desfășurăm alegerile prezidențiale, să nu ne legăm cu bandiții, după alegeri vedem cine învinge: dreapta sau stînga și decidem mai departe. Dar nu ne legăm nici noi, nici voi cu Plahotniuc”, a spus Dodon.

Președintele susține că dacă se va merge pe al treilea scenariu, atunci trebuie să vedem ce va decide Curtea Constituțională. Potrivit șefului statului, dacă Înalta Curte va spune că prezidențialele și anticipatele nu pot avea loc într-o zi, atunci după scrutinul prezidențial, Parlamentul urmează a fi dizolvat, iar alegerile parlamentare anticipate să fie organizate în februarie-martie 2021.

Președintele nu va permite ca Plahotniuc din nou să captureze instituțiile statului: Dacă cineva dorește să se lege cu Diavolul, va pleca în iad împreună cu el

Igor Dodon a declarat că atât timp cât va fi președinte nu va admite ca instituțiile statului să fie din nou capturate de Vladimir Plahotniuc. Șeful statului a menționat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că, este sigur că cetățenii îl vor susține, iar dacă PAS și PPDA vor să intre în coaliție cu Plahotniuc, atunci să își asume riscurile.

”Am luat decizia fermă anul trecut că nu mă leg cu Plahotniuc și n-o să mă leg nici în continuare. Voi vreți să faceți această încercare, nu aveți decît. Socialiștii și președintele nu se vor implica. Cît voi fi președintele țării, nu voi admite aceste jocuri ca Plahotniuc să captureze din nou instituțiile statului. Sunt ferm convins că poporul va fi alături și va înțelege”, a spus Dodon.

Președintele a reiterat că încercările PAS și PPDA de a discuta cu grupul Candu- Șor se vor finaliza cu capturarea statului.

”Dacă cineva dorește să se lege cu Diavolul, veți pleca în iad împreună cu el”, a spus Dodon.

Unul din liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, care este și vicepreședinte al Parlamentului, a declarat că PAS ”este gata de o alianță și cu dracu”.

Cel puțin 3-4 deputați din Blocul ACUM sunt “conservele” lui Plahotniuc, spune președintele

Vladimir Plahotniuc controlează cîțiva deputați din cadrul blocului ACUM, iar unul din ei este Iurie Reniță. Despre aceasta a povestit șeful statului Igor Dodon în cadrul emisiunii “Președintele răspunde”.

„Vreo 3-4 mai are conserve oligarhice în blocul ACUM, de alde Reniță și alții, care atunci cînd trebuie, Plahotniuc face „sliv” prin ei”, a spus Igor Dodon.

Precizăm că deputatul Platformei DA, Iurie Reniță, este cel care a prezentat mai multe înregistrări video, făcute la sediul PDM. În imagini apare fostul lider democrat Vlad Plahotnuic, omul de afaceri Serghei Iaralov și președintele țării, Igor Dodon. Reniță nu a putut explica de unde are imaginile video, iar mai mulți politicieni și politologici au declarat că acesta le-ar fi primit chiar de la șeful său, Vlad Plahotniuc.

Igor Dodon, către judecătorii și procurori, care investighează cazurile de rezonanță: Nu vă temeți de nimeni, nici de Miami, sau de diasporă, cum spun unii…

Judecătorii care au menținut arestul lui Plahotniuc sunt amenințați, spune Igor Dodon

Magistrații de la Curtea de Apel, care au menținut arestul pe numele lui Vlad Plahotniuc, sunt căutați pentru răzbunare. Despre aceasta a povestit Igor Dodon în cadrul emisiunii “Președintele Răspunde”. Șeful statului mai spune că judecătorii și procurorii, care astăzi investighează cazurile de rezonanță primesc amenințări din partea celor vizați în dosare.

„Noi am avut mesajul foarte clar din partea procurorilor și a judecătorilor, cu cazul lui Plahotniuc la Curtea de Apel. Ședința de patru ori a fost amânată, Plahotniuc a provocat focar de COVID la cîteva judecăți. Eu nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar unii judecători se temeau. Acum, după ce au luat decizia, tot îi caută”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a precizat că în cazul unor judecători și procurori a fost luată decizia să beneficieze de pază de stat.
“Noi, conducerea statului, trebuie să le asigurăm paza acestor persoane. De aceea și am luat decizia ca SPPS să acorde suport, pază, dacă este necesar, pentru persoanele demne, care sunt implicate în dosarele de interes național.

Astfel de decizii au fost deja luate. Nu vă temeți de nimeni, nici de Miami, sau de diasporă, cum spun unii, sau doctor, cum spun alții. Eu deja atîtea aud în ultimul timp, care e „clicica” lui Plahotniuc”, spune președintele.
Recent, președintele țării, Igor Dodon, a anunțat o inițiativă legislativă, care prevede mai multă securitate pentru judecătorii, procurorii și alți angajați ai statului, care sunt implicați în investigarea cazurilor de rezonanță. Totodată, șeful statului a salutat inițiativa Guvernului privind specializarea instanțelor judecătorești sau a completelor de judecată pe domeniul anticorupție și a examinării dosarelor de rezonanță.

Igor Dodon despre moțiunea împotriva lui Dumbrăveanu: Este un lucru josnic din partea lui Candu

Președintele Igor Dodon a declarat că grupul Candu a acționat josnic și cinic atunci când a înaintat o moțiune simplă pe numele ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Șeful statului a declarat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că ministrul a făcut față pandemiei COVID-19 într-o situație foarte dificilă, când sistemul medical a fost distrus de toți miniștri precedenți, inclusiv de Ruxanda Glavan care a citit moțiunea simplă.

”Deștepții aceștia care au fugit de la PD, care s-au vândut de la PD, au înaintat moțiune simplă pe numele doamnei Dumbrăveanu. Cred că este o lovitură sub centură. Doamna Dumbrăveanu a făcut față acestei pandemii într-o situație foarte dificilă, când sistemul medical a fost distrus de toți miniștrii, inclusiv de fostul ministru care acum e la Candu. Doamna Dumbrăveanu s-a isprăvit și a făcut treabă într-o situație dificilă, iar voi loviți în doamna Dumbrăveanu și o chemați ”la covior” cum cineva a zis la Parlament. Este o bătaie de joc. Aceasta poate să o facă doar niște oameni cinici și fără suflet. Este un lucru josnic din partea lui Candu și a echipei sale”, a declarat Dodon.

Președintele susține că ministrul Sănătății este destul de bine pregătit și va putea răspunde la orice întrebare pusă de deputați.

De Ziua Lucrătorului Medical, aproape 400 de angajați din Sănătate vor primi distincții de stat

Aproape 400 de angajați din sistemul medical din Republica Moldova vor primi distincții de stat din partea președintelui țării, Igor Dodon. Distincțiile vor fi conferite de Ziua Lucrătorului Medical şi a Farmacistului, care se sărbătorește anual în a treia duminică a lunii iunie. Este o premieră pentru țara noastră, când un număr atât de mare de medici și asistenți medicali vor fi decorați cu înalte distincții de stat.

”Duminică voi semna un decret pentru a conferi 350-400 de distincții de stat. Cred că e în premieră, când președintele țării semnează un decret unde sunt atâtea persoane nominalizate pentru distincțiile de stat. Medicii merită. Vor fi din fiecare raion câte 4-5-6 medici. Vreau să vă mulțumesc, stimați lucrători din sectorul medical pentru ceea ce faceți pentru cetățenii Republicii Moldova. Știu că vă este dificil”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.

Igor Dodon a decretat anul 2020 drept An al Lucrătorului Medical. La inițiativa șefului statului, salariile tuturor angajaților din sistem urmează a fi dublate. De asemenea, spitalele din țară urmează a fi echipate cu utilaje medicale performante, iar în fiecare sat va fi deschis câte un centru medical. O asemenea reformă în sistemul medical din țară nu a fost făcută în ultimii peste 20 de ani.

Во время визита в Россию президент Игорь Додон намерен обсудить три блока вопросов

Во время визита в Россию президента Игоря Додона, запланированного на конец июня, глава государства намерен обсудить три блока вопросов. Одним из них является сохранение преференциального режима для экспорта в РФ молдавских фруктов.

– Эти пошлины 1,5 года назад были отменены по моей договоренности с господином Путиным. Так что среди первых вопросов, которые я обсужу с Путиным и Козаком, будет просьба к российской стороне продлить эти льготы. Какова цена вопроса? Ежегодно это 400-500 млн леев. К примеру, 200 000 тонн яблок, которые мы экспортируем в Россию, лей с лишним таможенная пошлина, выходит уже 250-300 млн леев, которые остаются дома…Так и с винами – они сейчас тоже экспортируются без пошлин. Очень важно, чтобы эти льготы продлили до конца года, – пояснил Додон.

Второй вопрос, отметил он, касается так называемых “дозволов”. Президент намерен договориться об увеличение количества разрешения для молдавского грузового транспорта. Также на повестке дня будет российский кредит и в общем дополнительная поддержка для РМ.

– Это сложный вопрос, так как Молдова, к сожалению, по инициативе ряда популистов в парламенте упустила возможность получить российский кредит. Речь идет более чем о 4 млрд леев, которые уже должны были поступить в бюджет. У российской стороны есть вопрос: “Мы еще раз подпишем, и вы еще раз заблокируете в парламенте?”. Это деликатная тема, которую я намерен обсудить, – добавил Додон.

Прокомментировал Игорь Додон и участие в Параде Победы 75 военных из Молдовы. Президент сообщил, что никаких нарушений в этом нет, а обвинения некоторых депутатов он назвал нелогичными. – К примеру, в прошлом году я делегировал молдавских военных из почетного караула на национальный праздник Румынии – традиционный, в начале декабря. В этом году было принято решение направить их в РФ. Так в чем проблема? Они были и на Западе, и на Востоке. Во-вторых, все отправились за 14 дней до события. Там их размещают отдельно на 14 дней карантина, учитывая риски, связанные с COVID. Так что я уверен, что наши военные представят РМ на самом высоком профессиональном уровне и вернутся здоровыми домой, – подытожил глава государства.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă