PSRM

29 iulie 2023

Mesaj cu prilejul Zilei Constituției

La 29 iulie, Republica Moldova marchează aniversarea a 29-a de la adoptarea Constituției – un document de o importanță majoră, pilonul de bază al statului în domeniul juridic și politic.

La 29 iulie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru adoptarea Constituției drept exprimare a intereselor poporului, ca fiind o totalitate a drepturilor și libertăților indivizibile ale cetățenilor, funcțiilor și competențelor principalelor organe ale puterii de stat.

Această zi ocupă un loc de onoare în șirul evenimentelor de referință din istoria Republicii Moldova, cum ar fi adoptarea Declarației de Suveranitate și a Declarației de Independență, desfășurarea primelor alegeri democratice generale prezidențiale și parlamentare.

Odată cu adoptarea Legii Supreme, tânărul stat moldovenesc a mers pe calea democratizării, a consolidării instituțiilor independente ale puterii și autonomiei financiare, renașterii tradițiilor naționale. În acest sens, Constituția Republicii Moldova a devenit o finalitate reușită a primei etape de formare a statalității, bază pentru continuarea perfecționării cadrului juridic, politic și valoric al progresului.

În procesul de evoluție a activităților socio-economice, politico-juridice și umanitare ale statului și societății, în Constituția Republicii Moldova au fost făcute unele modificări.

Cu regret, Partidul Socialiștilor constată că în ultimii ani, tălmăcirea Legii Fundamentale a statului a trecut de la o procedură pur juridică la nivelul interpretărilor politice, în favoarea unui partid sau a unui grup de interese. PSRM consideră că o astfel de practică este inacceptabilă și subminează bazele unui stat constituțional democratic.

Vom depune toate eforturile astfel încât Constituția țării să redevină întruchiparea celor mai importante valori și tradiții naționale, a celor mai bune practici juridice, care să asigure consolidarea și dezvoltarea Republicii Moldova.

Felicitări cu ocazia Zilei Constituției, dragi concetățeni!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă