21 iunie 2022
Vlad Batrîncea a solicitat CoE să monitorizeze strict acțiunile guvernării Republicii Moldova și să nu admită dictatura
În cadrul evenimentelor de pe platforma APCE, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, secretar executiv al PSRM, alături de Fadei Nagacevschi, ex-ministru al Justiției, a avut mai multe întrevederi, inclusiv cu Tiny Kox, Presedintele APCE și Pierre-Alain Fridez, coraportor al APCE pentru Republica Moldova.
Adresându-se înalților oficiali europeni, Vlad Batrîncea a mulțumit CoE pentru angajamentul necondiționat în susținerea eforturilor Republicii Moldova privind consolidarea statului de drept.
Totodată, parlamentarul moldovean a atras atenția asupra numeroaselor derapaje ale actualei guvernări de la statul de drept și angajamentele sale internaționale.
Reprezentantul PSRM a subliniat importanta implementării unor reforme autentice care să asigure independența justiției, a sistemului procuraturii și Comisiei Electorale Centrale, să elimine controlul politic asupra mass-media și a Consiliului Audiovizualului, reforme ce pot fi implementate doar cu condiția existenței unui consens larg politic și social în societate.
Vlad Batrîncea a relatat despre lipsa dialogului politic dintre guvernare și opoziție, dintre autoritățile centrale și locale, despre atacurile la autonomia locală. Au fost menționate persecuțiile politice ale opoziției, deschiderea mai multor dosare motivate politic etc.
În contextul dat, Vlad Batrîncea a solicitat CoE să monitorizeze cu strictețe acțiunile guvernării Republicii Moldova în vederea neadmiterii instaurării dictaturii și creării unor precedente extrem de periculoase pentru stabilitatea democrației și statului de drept.
Oficialii europeni s-au angajat să țină sub control situația din Republica Moldova și să monitorizeze strict mecanismele de implementare a reformelor.
Menționăm că în cadrul sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, mai are planificate întrevederi cu reprezentanții Comisiei de la Veneția și CEDO.