06 iunie 2016
Socialiştii au depus flori la bustul marelui poet rus Alexandr Puşkin, de pe Aleea Clasicilor
Astăzi, deputaţii, consilierii municipali, membrii şi susţinătorii Partidului Socialiştilor au depus flori la bustul marelui poet rus, Alexandr Puşkin de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău, cu prilejul a 217 ani de la nașterea poetului.
Igor Dodon a menţionat că Alexandr Puşkin are o valoare incontestabilă pentru literatura universală, dar şi pentru cultura moldovenească, dat fiind că poetul s-a aflat pe meleagurile noastre timp de trei ani şi a scris aici unele dintre cele mai valoroase opere ale sale, care sînt actuale pînă în prezent.
“Cunoaştem că pe parcursul a cîtorva ani, celebrul scriitor a locuit în Moldova, iar noi trebuie să ne mîndrim că anume, aici, în RM au fost scrise primele rînduri ale romanului „Evgheni Oneghin”. a declarat Dodon.
Liderul formaţiunii a recitat cîteva versuri din poezia “Către ceaadaev” care potrivit lui este foarte actuală situaţiei ţării noastre:
„Cît libertatea o visam,
Şi-onoarea-n inimi ne trăieşte,
Prieteni, ţării să-nchinăm
Speranţa care-n suflet creşte!
Tovarăşe, să crezi! Cîndva
Va răsări măreaţa stea
A fericirii mult dorită.
Din somn Rusia (Moldova) s-o trezi!
Pe tirania năruită
Al nostru nume scris va fi!”
Cu prilejul sărbătoririi astăzi a Zilei limbii ruse, politicianul a menţionat că guvernarea oligarhică încearcă să limiteze predarea în şcoli şi vorbirea acesteia pe teritoriul ţării noastre, dar socialiştii vor face tot posibilul pentru a împiedica acest lucru: „Noi vom face tot posibilul ca sa păstram limba rusă pe teritoriul ţării noastre şi predarea acestea în şcoli, in pofida faptului ca guvernarea a decis ca limba rusă să fie o disciplină opţională, ceea ce este o mare greşeală. Cred că situaţia se va schimba în viitorul apropiat, atunci cînd la guvernare vor veni alte persoane şi vor face tot posibilul ca Moldova să fie o ţară multinaţională,” a conchis Igor Dodon.
Alexandr Pușkin s-a născut pe data de 6 iunie 1799, la Moscova. Marele poet, s-a aflat în exil în Basarabia între anii 1820-1823. Puşkin a scris în Moldova peste 160 de lucrări. Printre acestea se numără astfel de capodopere, cum ar fi „Şalul negru”, „Prizonierul”, „Către Ovidiu”, „Prizonierul din Caucaz”, „Havuzul din Bahcisarai”. La Chişinău, Puşkin a început să scrie „enciclopedia vieţii ruse – romanul „Evgheni Oneghin”.