24 aprilie 2017
Șeful fracțiunii PSRM a vorbit despre ceea ce trebuia să facă primarul general de Chișinău pentru a lichida consecințele dezastrului natural
Ca răspuns la inactivitatea primarului general în timpul și după ninsorile din data de 20-21 aprilie, șeful fracțiunii Partidului Socialiștilor, Ion Ceban a enumerat o serie de măsuri ce trebuiau să fie întreprinse în această situație.
3 lucruri complexe, altele specifice
1. Mobilizare internă (toate subdiviziunile primăriei, întreprinderi municipale)
1.1. Evaluarea capacităților existente și opțiunilor de intervenție.. Era clar de miercuri, joi că s-ar putea întîmpla (poate nu atît de urît cum s-a întîmplat, și totuși). Deci, aș fi evaluat toate capacitățile de a reacționa. Aș fi convocat ședința comisiei situațiilor excepționale care să raporteze din oră, în oră… starea de lucruri (situația la moment, prognoza, necesităție: resurse umane, instrumentariu, etc). Fără mult scărpinat după ceafă, li se comunică tuturor să fie în alertă maximă. Ședința trebuia desfășurată cel puțin o dată la șase ore. Aș fi evaluat continuu de ce are nevoie primăria și de unde poate obține resurse suplimentare. Planificare și monitorizare strictă.
1.2. Înlăturarea problemei de securitate din zonele de risc. S-a întîmplat ce s-a întămplat. Joi spre vineri, Exdrupo trebuia să lucreze noaptea împrejur pentru a curața traseele etc. Din cîte am înțeles tipul a fost de găsit la amiază abia vineri, fără mari explicații. Dacă e așa trebuia dat afară. Tot vineri la primă oră, urma să fie cartografiate cele mai problematice locuri: instituții sociale (spitale, policlinici), căi de acces (drumuri, etc) unde sînt întrerupte rețelele (info operativă este la Union Fenosa și altele). Convocați și cooptați pentru înlăturarea problemelor Lumtehul, orice companie privată care are licență sau studii în bază de contract (sînt doar în Chișinău, zeci de astfel de companii operaționale, nu mai spun de electricieni). În aceste cazuri nu e nevoie mare de proceduri lungi de achiziții publice. Conform estimărilor toate cablurile care sînt pe jos, dacă nu restabilite – adică funcționale, atunci înlăturate (ca să fie evitat orice pericol) în decurs de maximum 1.5 zile – drumuri/cartiere/intracartier.
1.3. Clasificarea tuturor problemelor. Telefoane gratuit pentru înregistrarea apelurilor în primărie/fiecare pretură. Call-centru nonstop și echipe multidisciplinare de intercțiune cu alte structuri la nivel de stat. Hartă interactivă probleme/înlăturarea acestora disponibilă pe site-ul primăriei. Clasificarea tuturor problemelor atît parvenite de la cetățeni, cît și de la servicii.
1.4. Anunțarea pe sîmbătă zi de lucru pentru Chișinău. Dacă putem anunța zi de hram, putem anunța și zi de lucru. Absolut toată lumea, toți funcționarii sîmbătă la muncă. Pină marți cînd trebuie să revină copii în școli și grădinițe a rămas numai o zi. Cum ziceam ieri 65% nu sînt funcționale pe deplin. Sînt aproape 2000 de funcționari cu tot cu preturi, zeci de întreprinderi municipale cu mii de angajați, zeci de mii de bugetari în Chișinău. E o situația de forță majoră, respectiv sînt sigur că se poate. Toate ЖЭКуриле și restul puse la treabă să iasă fum din ele și angajați. Nu. Afară. Nu ajunge instrumentariu: дружбе, mănuși, mașini etc. Discutăm mai jos.
1.5. Apel la voluntari. Sînt sigur că mulți ar fi ieșit pe cont propriu, doar ca să li se arate ce exact să facă și să fie asigurați cu minimul necesar. Despre minimul necesar mai jos în 1.6. Alții un pic motivați ar fi și mai multă lume. Motivare este de diferit tip: materială, non-materială. Ambele ar fi funcționat.
1.6. Alocarea și colectarea resurselor. Convocarea ședinței CMC pentru alocarea surselor necesare (proiect). Unii se plîng că nu ajunge transport (asta ce în timp stau mulți pe marginea drumului să ducă o mașină de nisip, fumînd și jucînd belot), alții că nu le ajung дружбе, ceilalți de alte probleme. Cred că putea fi rezolvat ușor cu anunțarea unui fond pentru lichidare, prin cu diferiți agenți economici, și evident din bugetul municipal, nu cred că există vreun consilier municipal care ar fi refuzat.
1.7. Evitarea pierderilor suplimentare. Acum la stînga și la dreapta foto cum taie și tîrîie lemn. Și e adevărat, cu regret. Dacă e lipsă de transport deși nu cred că e o problemă dacă gestionată corect, pune principiul ¾ . Patru ai dus la depozit (cu act de primire/predare), unul ai luat ca și răsplată. Acum oricum se fură tot. Și inițiativa de a da sărăcilor nu va mai merge, că nu va fi de unde.
2. Mobilizarea agenților economici
Responsabilitate socială – eu cred! În general cred că dacă ar fi fost convocați, ar fi venit. Iar dacă ar fi fost “insistent” rugați …s-ar fi implicat, măcar fiecare în fața magazinului, întreprinderii sale. Cel puțin 80% la sigur ar fi făcut-o. Unii au făcut și ne rugați. Mai ales pe străzile principale – Ștefan, Alba Iulia, Dacia, Bodoni, Pușkin, Moscovei, Mircea etc. Sînt absolut sigur că dacă ar fi fost o adresare către ei să ajute și cu instrumentariu: дружбэ, greblă, ferestrău, mănuși etc. asistența ar fi fost mult mai mare decît de la partenerii externi (ceea pentru ce tot un grand merci).
3. Mobilizarea generală a populației
Субботник. Aș face apel către populație. Știu că mulți sînt gata să iasă, chiar dacă sînt sărbători. Un cубботник ar fi pe potrivă. Aș zice că dublez asistența de instrumentariu pentru acele cartiere și blocuri unde ies 10 bărbați sănătoși +. Și așa au ieșit mulți și au început să-i sperie că le pun amendă etc.
Aș face întrecere între partide, organizații etc. Să văd cine nu iese;)
Evident că se poate completa, adauga etc. Pentru asta trebuie să comunici, trebuie să ceri sfat, trebuie să știi să asculți. Iar cel mai important să vrei să faci!
Sînt sigur că se poate de mobilizat, se poate de unit forțele, se poate de rezolvat problema mult mai repede. Nu într-un an. Într-un an s-au reabilitat orașe după război, nu după furtună de jumate de zi, fie și una rea de tot.
Accept orice critică. Dar cred că așa cum s-a procedat ultimii 10 ani intervenția primăriei a fost întărziată, incompletă, neprofesionistă, iar în multe cazuri păguboasă.
O săptămînă reușită să aveți.