PSRM

28 februarie 2018

Zinaida Greceanîi consideră propunerea României de a sărbători ”unirea”, drept o provocare

Președintele Partidului Socialiștilor și fostul premier al Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a catalogat drept o „provocare“ propunerea României de a organiza o ședință comună a legislativului Republicii Moldova și a României dedicată anului centenarului. Despre aceasta, ea anunțat în cadrul discuției cu coordonatorul TAAS. În anul 1918, pe teritoriul Moldovei au intervenit trupele române, iar la 27 martie, ”Sfatul Țării”, creat la Chișinău, a votat unirea cu țara vecină.

Marcarea aceastei dăți în cadrul unei ședințe solemne, comune, a celor două Parlamente din cele două țări, a fost înaintată de către premierul României, Viorica Dăncilă, în cadrul vizitei sale la Chișinău, dar această inițiativă nu a fost susținută de către autoritățile de la Chișinău.

„Din start, am fost împotriva desfășurării unei astfel de ședințe a celor două Parlamente și considerăm că această inițiativă neînfăptuită este o provocare directă ce subminează fundamentele constituționale ale suveranității și independenței Republicii Moldova. Ar fi interesant să aflăm opinia Bucureștiului, dacă ar primi propunerea de a organiza o ședință comună parlamentară cu privire la unirea Transilvaniei cu Ungaria“ , i-a spus Greceanîi corespondentului TASS, remarcînd, în același timp că socialiștii sunt pentru o cooperare prielnică cu țările vecine.

Liderul PSRM, a subliniat că ideile unioniștilor (așa sunt numiți adepții unirii) „Agresiv promovează, împotriva voinței poporului moldovenesc, pe unii reprezentanți din România – pe de o parte, și uneori, conlucrează cu partea moldovenească “. Astfel, în primele luni ale acestui an, reprezentanții a mai multor localități din Moldova, sub influența propagandei unioniste, au adoptat o declarație în sprijinul unirii celor două țări.

„Socialiștii sunt singurul partid parlamentar, care pledează pentru apărarea independenței Republicii Moldova, mai mult de 250 de localități ale țării, (există aproximativ 800 de localități) în mai puțin de trei săptămîni, au adoptat o declarație în sprijinul statalității Moldovei. Vom continua să ne opunem oricărei încercări de violare a suveranității și independenței țării noastre „, a spus Greceanîi.

Contextul problemei.

În noiembrie 1917, în gubernia Rusiei, Basarabia, pe fundalul Primului Război Mondial și Revoluției din Octombrie, a fost creat parlamentul național „Sfatul Țării“, care a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Aceasta a durat doar trei luni, deoarece după venirea trupelor românești, „Sfatul Țării” a votat pentru unirea cu România. În iunie 1940, după ce a primit un ultimatum, România a returnat acest teritoriu URSS-ului, care nu a recunoscut anexarea sa.

În prezent, teritoriul Basarabiei istorice cuprinde Moldova, regiunile Odesa și Cernăuți din Ucraina. Inițiativa de unire, de regulă vine din partea politicienilor din România, unde sondajele arată că această idee este susținută de 68% din populația țării, în Republica Moldova, conform sondajelor, această idee, este împărtășită aproximativ de 21% din populație.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a spus că problema unionismului va fi discutată în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate. În opinia sa, acțiunile celor care doresc să distrugă statul moldovenesc, trebuie să fie anihilate, așa cum procedează autoritățile române cu cele acuzate de separatism. Anul trecut, el a cerut suspendarea cetățeniei fostului Președintele român, Traian Băsescu, care a fost ales președinte de onoare al Partidului Unității Naționale din Moldova. Partidul a fost înființat la Chișinău pentru a promova ideile unioniștilor și intenționează să participe la viitoarele alegeri parlamentare din acest an.

 

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă