PSRM

13 iulie 2018

Deputatul PSRM: Guvernul creşte presiunea fiscală asupra mediului de afaceri

Declaraţiile prim-ministrului, Pavel, Filip, cu privire la faptul că Moldova nu are nevoie de banii pe care i-a promis ţării noastre Uniunea Europeană, sună, cel puţin, straniu, ba chiar cinic. Este opinia economistului, deputatului Parlamentului din partea fracţiunii Partidului Socialiştilor, Vladimir Golovatiuc, expusă în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Accent TV.

Socialistul a precizat că fără finanţare din exterior Guvernul va fi nevoit să o substituie cu mijloace interne, ceea ce va influenţa extrem de negativ atît asupra economiei, cît şi a locuitorilor ţării. Potrivit lui Vladimir Golovatiuc, Guvernul are doar două modalităţi de a acoperi lipsă sumei de 100 mln. euro din partea UE.

Prima – provenită din majorarea încasărilor fiscale la buget, care, în opinia deputatului, vor fi numite cu mult patos de Guvern drept ameliorare a administrării fiscale, dar de fapt vor însemna o creştere a poverii fiscale pentru mediul de afaceri.

„Creşterea încasărilor fiscale la buget din acest an depăşeşte 20%. Acest lucru înseamnă o creştere a poverii fiscale, or baza fiscală nu s-a majorat. A crescut povara fiscală pentru mediul de afaceri”, a spus Vladimir Golovatiuc.

Cea de-a doua modalitate o va constitui emisiunea titlurilor de stat. Potrivit lui Golovatiuc, acest lucru va face să crească datoria publică internă, ceea ce, la rîndul său, va lăsa fără finanţare rezolvarea mai multor probleme de ordin social.

„Emisiunea titlurilor de stat va creşte în mod direct datoria publică, în cazul dat – datoria publică internă. Orice datorie înseamnă costuri de deservire a acestei datorii, nu mai spun despre rambursare. Altfel spus, trebuie să recuperezi datoria şi să mai achiţi şi dobînzi aferente. Astfel, fondurile care ar putea fi folosite pentru susţinerea categoriilor vulnerabile ale populaţiei, pentru reparaţia spitalelor, şcolilor, vor merge la achitarea dobînzilor, la rambursarea datoriei.

Vladimir Golovatiuc a amintit că o astfel de situaţie, cînd Guvernul încearcă, folosind fondurile interne, să cîrpească breşele formate în urma lipsei de finanţare externă, a devenit deja tradiţională pentru Moldova. În ultimii ani, reprezentanţii cabinetului de miniştri vin în Parlament cu propuneri de reducere a bugetului anume din cauza reducerii finanţării din exterior.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă