23 februarie 2023
Reprezentanții PSRM au avut o discuție online cu membrii comisiei de la Veneția pe marginea proiectului de lege pre-vetting
Astăzi, deputatul PSRM, Grigore Novac, președinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, membru al Comitetului Executiv al PSRM, și Maxim Lebedinschi, membru al Comitetului Executiv PSRM au avut o discuție online cu experții Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia și-au expus obiecțiile vizavi de proiect de lege privind evaluarea judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.
În opinia socialiștilor, proiectul de lege vine în contradicție cu legislația națională și internațională, cu mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneția.
Reprezentanții socialiștilor sunt de părerea că modalitățile și procedeele de implementare a reformei justiției de către majoritatea parlamentară, conduc la preluarea controlului asupra puterii judecătorești de către puterea legislativă și cea executivă, astfel fiind încălcată balanța puterilor în stat.
Potrivit socialiștilor, prin proiectul propus se submină rolul Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procuraturii, care, conform Constituției sunt organele supreme de autoadministrare judecătorească și a procuraturii. ”O intervenție de evaluare extraordinară a judecătorilor și a procurorilor de către o așa numită „comisie de veting” ar însemna eliminarea autorităților constituționale, precum și aplicarea unor mecanisme contrar statutelor de independență”.
Totodată, socialiștii consideră că criteriile de apreciere a „integrității” propuse de către autor provoacă dubii cu privire la obiectivitatea și proporționalitatea măsurilor propuse. ”La modul practic Comisia de evaluare va substitui Autoritatea Națională de Integritate, Serviciul Fiscal de Stat și organele de urmărire penală, fiind subminată astfel competența mai multor autorități publice naționale”, a remarcat Maxim Lebedinschi.
Socialiștii s-au expus pe mai multe articole din proiectul dat, menționând că acest proiect de lege oferă Comisiei de evaluare posibilitatea de a lua decizii contrare, bazate pe percepții subiective și nu pe probe, fapt ce inevitabil va genera abuzuri, sau decizii arbitrare.