PSRM

04 aprilie 2019

Președintele Republicii Moldova: Întotdeauna am susținut parteneriatul cu Rusia și nu intenționez să-mi schimb poziția

Într-un interviu acordat portalului TASS, Igor Dodon a vorbit despre patru scenarii ale negocierilor privind formarea guvernării din Moldova.

-În ultimele zile, unele instituții mass-media locale și străine au împînzit cu mesaje, precum că Moscova „ar presa” președintele Republicii Moldova, opunîndu-se unei coaliții formate din Partidul Socialiștilor (PSRM), pe care-l susține și partidul aflat la guvernare, Partidul Democrat (PDM).

– Conducerea Federației Ruse nu a făcut presiune niciodată asupra mea sau a socialiștilor. Moscova a susținut întotdeauna dezvoltarea relațiilor de prietenie cu Moldova. Acest lucru este în interesul popoarelor noastre, care au o istorie comună de secole. Desigur, conducerea Rusiei nu este indiferentă față de situația din republică. Ei vor să interacționeze cu guvernarea moldovenească, pentru că aici apare posibilitatea de a dezvolta cu succes cooperarea bilaterală, pentru a îmbunătăți viața oamenilor din țările noastre.

-În unele dintre aceste publicații se vorbește despre neînțelegerile care au apărut între președintele Republicii Moldova și Kremlin.

– Prostii. Înainte de a deveni președinte, atît și după, am susținut mereu dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Rusia. Și nu intenționez să-mi schimb poziția. Invitînd partidele care au acces în parlament pentru negocieri, vreau să ajut la crearea unei majorități parlamentare și a unui Guvern care să împărtășească poziția președintelui pentru realizarea unei politici externe echilibrate și să acționeze în această direcție.

Ceea ce s-a întîmplat în ultimii ani în relațiile moldo-ruse, la nivel de Guvern și de Parlament, nu poate fi continuat. Apropo, am avertizat în repetate rînduri fostul Guvern și majoritatea parlamentară că, demersurile anti-ruse, întreprinse de aceștia pentru a face pe plac anumitor cercuri politice din Occident, nu vor duce la nimic bun.

-Cum se desfășoară aceste consultații?

– Există patru scenarii. Primul – socialiștii crează o coaliție de guvernare cu blocul pro-european de dreapta ACUM, căruia au propus primii începerea negocierilor, dar aceștia au refuzat. Al doilea scenariu –socialiștii formează majoritatea parlamentară cu democrații. Al treilea scenariu – negocierile eșuează, iar Partidul Democrat aflat la guvernare creează un Guvern minoritar care va fi asigurat de voturile deputaților „transfugi” și va continua să guverneze țara, ca și înainte. Cred că Occidentul va aproba o astfel de putere în Moldova. În calitate de președinte, voi refuza să susțin Guvernul creat prin metode dubioase. Ca și înainte, vor căuta o modalitate de a ignora șeful statului prin Curtea Constituțională care se află sub controlul acestora. Guvernul astfel creat va continua să urmeze o politică anti-rusă, iar atunci socialiștii vor fi nevoiți să-și scoată susținătorii la proteste. Și fără aceasta, situația deja tensionată din țară se agravează. Și al patrulea scenariu – dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. În această situație, ultima versiune mi se pare cea mai reală.

-Nu există alte scenarii?

-Nu.

-Cum se desfășoară negocierile cu Acum?

– Liderii blocului se comportă mai mult decît ciudat. La început au refuzat să negocieze cu socialiștii. Apoi, au cerut să le fie oferite liderilor funcții de conducere: funcția de speaker al Parlamentului lui Andrei Năstase, și cea de premier Maiei Sandu. Și să fie susținut pachetul de legi „anti-oligarhice” pe care le-au înaintat. Apoi, au acceptat invitația președintelui de a veni la consultații, dar, după ce au ajuns la reședință, demonstrativ, în fața camerelor, au refuzat să dea mîna.

-V-a ofensat acest lucru?

– Să lăsăm la o parte emoțiile pe care trebuie să le depășim de dragul intereselor țării. După prima întrevedere, i-am invitat ca să continue consultațiile, dar au refuzat și nu au venit. Deci, avînd doar 26 din 101 mandate în parlament, Acum vrea cu mîinile socialiștilor să obțină toată puterea în țară, să dețină funcția de speaker, de prim-ministru și acordarea sprijinului privind proiectele de legi înaintate de ei, iar pe socialiști să-i lase în opoziție?

-Mai mulți experți moldoveni și-au exprimat opinia că o alianță cu blocul Acum ar fi periculoasă pentru socialiști.

-Este greu să nu fii de accord cu ei. Socialiștii nu vor abandona niciodată calea lor de apropiere de Rusia. Și niciodată nu vor fi de acord cu aderarea republicii la NATO, pentru care pledează Acum. Mulți deputați care au trecut din acest bloc în parlament sunt cunoscuți pentru poziția lor anti-rusă, sunt susținători înflăcărați ai unirii cu România, autocefalie a Bisericii Ortodoxe Moldovenești, ceea ce va conduce la o dispersare între credincioși, unul dintre liderii acestui bloc se judecă cu Mitropolitul Moldovei și Episcopul Markel!

Toată lumea înțelege că socialiștii cu Acum nu vor putea niciodată să conducă țara împreună. Poate fi posibilă o cooperare temporară, pentru o perioadă foarte scurtă.

-Socialiștii au încercat să apropie pozițiile, le-au oferit propriile condiții de cooperare?

-Ca președinte, nu particip la negocieri, dar din cîte știu de la conducerea partidului, ei au sugerat doamnei Sandu și domnului Năstase ca, pentru început să se înțeleagă despre principiile formării unei coaliții de guvernare, care, în opinia lor, ar trebui să urmărească o politică externă echilibrată. Numai după aceasta putem vorbi despre alegerea speaker-ului, formarea Guvernului, supunerea la vot a proiectelor de legi propuse de ei. Ei au refuzat categoric.

-Deci este mai ușor pentru socialiști să negocieze cu democrații?

– Nu aș spune acest lucru, deși în multe domenii ale politicilor sociale și economice, cu ei este mai ușor de a găsi un limbaj comun. Cu toate acestea, nu este ușor să se ajungă la un acord privind politica externă, deși partidul de guvernămînt a făcut recent o serie de ajustări ale acestuia, schimbînd accentul pus pe integrarea în UE și apropierea de NATO pe cel de consolidare a statalității și neutralității Republicii Moldova.

Dar divergențele persistă: democrații se poziționează ca promotorii unui curs agresiv pro-occidental. Aici se poate de ajuns la un acord comun doar în cadrul platformei propuse de președinte: viitoarea majoritate parlamentară trebuie să urmărească o politică externă echilibrată, care să vizeze cooperarea atît cu Occidentul, cît și cu Estul, bazată pe principiile neutralității permanente.

Dar sunt convins că, cel mai probabil scenariu pentru a depăși situația creată va fi alegerile anticipate, care pot fi stabilite dacă pînă la jumătatea lunii iunie nu va fi posibilă alegerea conducerii parlamentului. Dintre cele patru scenarii pe care le-am menționat mai devreme, 60% este dizolvarea parlamentului. Restul se împarte la cele trei rămase.

-Alegerile anticipate ar putea schimba componența în parlament?

-E prematur să vorbim despre aceasta. Sunt prea mulți factori care pot afecta – de la situația politicii externe la situația cu privire la economia țării, care rămîne foarte complicată și se agravează. Nu poate fi exclus faptul că rezultatul va fi același și niciuna dintre părți nu va primi majoritatea în parlament pentru a forma un Guvern.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă