26 august 2020
Președintele a enumerat cei patru piloni, care l-au ajutat să conducă țara în cele mai dificile perioade
Caracterul, responsabilitatea, echilibrul și valorile tradiționale sunt patru piloni, care au stat la baza activității președintelui Igor Dodon. Declarația a fost făcută de șeful statului, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cu ocazia împlinirii a trei ani și jumătate de la investire în funcția de președinte al Republicii Moldova.
„CARACTER – de caracter am dat dovadă atunci, când am dat jos regimul, când trebuia să mergem cu inițiative mai dure, aici mă refer la Aeroport, furtul miliardului;
RESPONSABILITATE – vorbim de responsabilitate față de cetățeni, față de agenții economici;
ECHILIBRUL – mă refer atât la politica externă echilibrată, cât și la echilibrul intern. În premieră în 29 ani de independență, am reușit crearea unei coaliții a partidelor de stânga și dreapta: PSRM-ACUM);
VALORILE TRADIȚIONALE – sunt mai multe elemente, de la datinile noastre strămoșești, familia tradițională, valorile creștin-ortodoxe, care trebuie păstrate cu sfințenie.
Aceste patru trăsături au fost un lucru principial pentru mine și vor fi în continuare”, a declarat Igor Dodon.
Perioada mandatului actualului președinte de țară este una dintre cele mai dificile din istoria modernă a Republicii Moldova
Perioada mandatului actualului președinte de țară este una dintre cele mai dificile din istoria modernă a Republicii Moldova, o etapă cu multe provocări care au fost în premieră pentru țara noastră, susține șeful statului, Igor Dodon.
”În premieră, am avut de confruntat un regim oligarhic care a capturat statul, un regim care a utilizat instituțiile statului în interese proprii. În premieră, ne-am ciocnit cu pandemia COVID-19. De această provocare nimeni în lume nu a fost pregătit, nici în Moldova, nici în lume. În premieră, pentru toți anii de independență noi ne-am ciocnit cu o secetă care nu a mai fost.
Cu toate aceste provocări președintele țării, împreună cu colegii din Parlament și Guvern, când a fost posibilă colaborarea, trebuia să facem față. Voi, stimați cetățeni, ne veți da apreciere. Dar eu consider că noi ne isprăvim, ținând cont de circumstanțe și resursele de care dispunem”, a spus Dodon în cadrul unui briefing, unde a prezentat raportul de activitate în 3,5 ani de mandat în funcția de președinte al Republicii Moldova.
Dodon susține că perioada de mandat de președinte al țării poate fi divizată în două etape: 2017 – iunie 2019 și iunie 2019 – prezent.
”În prima etapă, în premieră pentru Moldova a existat o luptă fără precedent între Președinție, pe de o parte, și Parlament și Guvern controlate de Plahotniuc, pe de altă parte. În premieră a apărut noțiunea de suspendare a președintelui țării, este o premieră pentru întreg mapamondul. A fost un blocaj total. Practic doi ani și jumătate de mandat a fost luptă între Președinte, Guvern și Parlament. Nu a fost conlucrare pe niciun subiect”, a spus Dodon.
Potrivit președintelui, a doua etapă a mandatului său este o una constructivă și de colaborare între ramurile puterii. Pe parcursul acestei perioade s-a demonstrat o colaborare eficientă între președinte, premier și președintele Parlamentului.
Șeful statului a mai spus că prima în perioadă a mandatului său s-a axat pe politica externă și contactele cu cetățenii, iar în cea de-a doua – pe tot ce ține de politica internă, inițiative economice, sociale.
În toți cei 3,5 ani de mandat, Igor Dodon a declarat că a dat dovadă de patru trăsături care l-au ajutat să facă față tuturor provocărilor: caracter, responsabilitate, echilibru și stima față valorile tradiționale.
Igor Dodon: Pandemia provocată de COVID-19 a demonstrat că eu am avut dreptate în 2017, când m-am opus închiderii spitalelor
Spitalele raionale trebuie păstrate cu orice preț și dotate în modul necesar. Declarația a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă, la care a prezentat raportul de activitate. Șeful statului a amintit că în 2017, s-a opus reformei spitalicești, care prevedea lichidarea mai multor instituții medicale.
„Eu sunt total împotriva închiderii spitalelor și pandemia provocată de COVID-19 a demonstrat că eu am avut dreptate în 2017, când m-am opus închiderii spitalelor. Guvernele precedente au vrut să le lichideze. Insist că spitalele raionale trebuie păstrate și dotate în modul necesar”, a declarat președintele.
Igor Dodon a enumerat și alte inițiative, pe care le-a înaintat pentru a îmbunătăți situația din sistemul medical.
“Dublarea salariilor în sectorul medical. Deja a fost aprobată prin lege, iar peste câteva zile, din 1 septembrie, salariile medicilor și a lucrătorilor medicali vor fi majorate cu 30%, la 1 ianuarie cu încă 30% și anul viitor vor crește cu încă 40%. Eu cred că, cu o astfel de inițiativă trebuie să venim anul viitor și pentru sistemul educației. Sper că așa vom opri exodul specialiștilor”, a spus președintele.
Totodată, Igor Dodon a declarat că la inițiativa lui bugetarii infectați cu COVID-19 primesc de la stat ajutorul unic de 16 mii lei; la începutul acestui an a fost relansat programul „Un doctor pentru tine”, care a durat până la începutul pandemiei. Igor Dodon este de părerea că proiectul este unul important pentru cetățeni și trebuie continuat.
“La inițiativa președintelui, s-au făcut reforme în sistemul de asigurare medicală. În baza poliței medicale, cetățeanul Republicii Moldova va primi nu doar locul în spital și o pastilă de aspirină, dar va primi un număr mai larg de investigații și medicamente. Au fost incluse suplimentar 70 de investigații medicale noi, 340 de poziții noi pentru asistență medicală specializată de ambulatoriu și 166 de servii performante”, a declarat Igor Dodon.
La inițiativa șefului statului, au fost majorate și indemnizațiile unice acordate tinerilor specialiști, care merg în sectorul rural: pentru medici de la 45 mii lei la 120 mii lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic – de la 36 de mii la 96 mii lei.
Igor Dodon: În 3,5 ani de mandat am promovat mai multe inițiative sociale care sunt o premieră pentru Republica Moldova
Președintele Igor Dodon a promovat în 3,5 ani de mandat mai multe inițiative sociale care sunt o premieră pentru Republica Moldova. La inițiativa șefului statului, pensiile vor fi majorate de două ori pe an, pensionarii vor primi de două ori în an un suport financiar de 700 de lei, iar pensia soțului decedat va reveni soțului supraviețuitor.
”Eu consider că este o inițiativă revoluționară pentru Republica Moldova, pentru că noi toată viața muncim, plătim impozite, acumulăm bani pe contul nostru de pensii, pentru ca atunci când ieșim la pensie să primim această pensie și omul cu regret pleacă din viață, dar banii sunt ai lui, el i-a muncit toată viața. De aceea am venit cu inițiativa ca cel puțin cinci ani după deces, după ieșirea la pensie, al doilea membru al familiei să poată primi acești bani. Este clar că ar fi bine să fie 10,15 ani, dar prima etapă este de cinci ani”, a declarat președintele.
De asemenea, la inițiativa lui Igor Dodon, a fost adoptată legea prin care pensiile vor fi indexate de două ori pe an: la 1 aprilie și 1 octombrie.
”Anul 2020 este primul an din istoria modernă a Republicii Moldova, când pensiile vor fi indexate nu doar la 1 aprilie, dar și la 1 octombrie. Cred că această inițiativă va rămâne în istorie ca legea promovată de Dodon”, a spus președintele.
Igor Dodon a venit și cu inițiativa, care a fost susținută de Parlament, de a aloca de două ori în an un suport unic material pensionarilor, în mărime de 700 de lei. Astfel, în ianuarie, pensionarii care aveau pensia mai mică de două mii de lei au primit câte 700 de lei. Este vorba despre 590 de mii de persoane. La 1 octombrie, în jur de 670 de mii de pensionari cu o pensie de până la 3000 de lei, de asemenea, vor primi câte 700 de lei.
Programul inițiat de președintele Igor Dodon, care le oferă copiilor câte un ghiozdan cu rechizite școlare, va continua
Peste 33 de mii de copii din toată țara au primit, pe parcursul ultimelor ani, ghiozdane cu rechizite școlare. Acțiunea a făcut parte din Programul național de asistență în procesul de școlarizare, inițiată de președintele țării, Igor Dodon. Potrivit șefului statului, campania va continua și în acest an, dar cu o întârziere.
„Mă întreabă părinții, dacă în acest an vor fi ghiozdane pentru copii, cu plăcere aș oferi, dar o să spună că o facem în campanie electorală, trece campania și vă promit că vom găsi o formulă cum să vă susținem suplimentar”, a declarat președintele în timpul prezentării raportului celor 3,5 ani de activitate.
Totodată, șeful statului a amintit că la inițiativa lui au fost realizate și alte programe pentru elevi: au fost construite 20 de terenuri sportive în localitățile din Republica Moldova; a fost oferit mobilier pentru mai multe instituții de învățământ preșcolar; 600 de tineri talentați au participat la mai multe concursuri naționale și internaționale cu suportul președintelui.
“Problema copiilor, care din născare nu aud. Problema se rezolvă prin implant cohlear. Câteva zeci de copii, în urma unui proiect inițiat de președinte, care costă de peste 10 milioane lei, au venit medici din Germania, copiii au început să audă. Programul va fi continuat, sper mult, de Guvern”, a declarat Igor Dodon.
Șeful statului a mai amintit că peste 100 de familii cu mulți copii, care au rămas fără locuință din cauza incendiilor sau a altor probleme, au primit ajutor de la președinție pentru a-și procura o casă sau pentru a face reparație.
Inițiativă prezidențială: Salariile profesorilor vor fi DUBLATE
Președintele Republicii Moldova anunță despre o nouă inițiativă prin care va propune dublarea salariilor tuturor angajaților din sistemul Educației. Igor Dodon a anunțat despre această propunere prezidențială în cadrul prezentării raportului de activitate în 3,5 ani de mandat.
Șeful statului susține că această inițiativă va fi similară cu cea care prevede dublarea salariilor angajaților din sistemul medical, prima etapă a căreia va fi implementată chiar din 1 septembrie 2020.
Președintele susține că majorarea de două ori a salariilor se va pune capăt exodului angajaților din domeniul Educației.
”Trebuie să mergem cu dublarea salariilor în sectorul Educației. Începem anul școlar peste câteva zile și noi nu avem în jur de 2,5 mii – 3 mii de profesori. Pentru că nu sunt motivați cu salariile”, a spus președintele.
Amintim, la inițiativa președintelui Igor Dodon, salariile din sistemul medical se vor dubla în câteva etape: cu 30% de la 1 septembrie 2020; alte 30% – la 1 ianuarie 2021 și 40% – la 1 iulie 2021.
Igor Dodon: Cetățenii vor rămâne acasă când vor avea un trai decent în localitatea sa
Cetățenii vor rămâne acasă când vor avea un trai decent în localitatea sa. Opinia a fost exprimată de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă, dedicată celor 3,5 ani de activitate. Șeful statului a prezentat proiectele, pe care le-a propus și care au fost implementate, pentru a îmbunătăți situația din localitățile Republicii Moldova.
„Drumuri bune pentru toți, accentuez – pentru toți! Anterior erau, dar la un sat dădeau 3 mln, iar la altul – 0. Noi am pus ca scop ca toate primăriile să primească în jur de un milion și acum are loc implementarea programului. Pun ca scop, ca acest program să fie continuat încă 4-5 ani, așa va fi rezolvată problema drumurilor din localități. În acest an s-au alocat 1,37 miliarde lei”, a declarat Igor Dodon.
Un alt proiect, lansat la inițiativa președintelui, ține de aprovizionarea cu gaze naturale a localităților Moldovei. Șeful statului a convenit cu administrația Moldovagaz ca să fie triplat programul de investiții. Vor fi în total construite 123 km de gazoduct în 30 de raioane ale țării.
„Aprovizionare cu apă – 207 mln lei pentru aprovizionare cu apă potabilă pentru consumul cetățenilor. Iluminarea stradală în localitățile Republicii Moldova – am propus ca în acest an să fie câte un km de iluminat în toate localitățile. Salubrizarea și lichidarea gunoiștilor neautorizate. Avem proiect extern de aproape 2 mlrd lei, care ne va permite să rezolvăm această problemă. Nu va rezolva primăria fără implicarea Guvernului. Guvernul trebuie să facă program național”, a mai spus președintele.
Președintele țării pledează pentru un concept național de reabilitare a sistemelor de irigare
Noi trebuie să revenim la un concept național de reabilitare a sistemelor de irigare în Republica Moldova, fără de care vom pierde agricultura, a declarat președintele Igor Dodon în timpul prezentării raportului de activitate în 3,5 ani de mandat.
Șeful statului susține că pentru revitalizarea sistemului de irigare din țară se impun acțiuni complexe și sistemice. La inițiativa președintelui, deja au fost votate mai multe acte în acest sens.
”În acest an, la inițiativa mea au fost rezolvate câteva probleme. În aprilie, a fost modificată legea prin care agricultorii au acces la lacurile și râurile care sunt în proprietate privată. În august, la inițiativa mea, Guvernul a modificat hotărârea și în scop de irigare se permite acces la apele subterane”, a declarat Dodon.
Președintele a menționat că din cauza secetei acest an a fost foarte dificil pentru agricultură. Potrivit șefului statului, autoritățile au făcut tot posibilul și au găsit surse suplimentare de la bugetul de stat pentru a acorda suport agricultorilor care au avut de suferit din cauza secetei. În total, Guvernul a alocat suplimentar 300 de milioane lei pentru acordarea compensațiilor, ce variază între 1100 și 3800 de lei per hectare.