18 aprilie 2016
La Strasbourg, Igor Dodon a declarat că guvernarea oligarhică din Moldova se menţine la putere graţie, inclusiv a sprijinului europenilor, iar alegerile parlamentare anticipate şi cele prezidenţiale trebuie să fie organizate în aceeaşi zi
Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, aflat la Strasbourg într-o vizită de lucru, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a adus critici dure la adresa partenerilor europeni ai Republicii Moldova şi a menţionat că alegerile parlamentare anticipate trebuie să fie organizate într-o singură zi cu cele prezidențiale.
Dodon a amintit că, acum 7 ani în urmă, puterea în Moldova a fost preluată de aşa numitele forţe pro-europene. Potrivit lui, sub lozincile de integrare europeană, ţara a regresat enorm: au scăzut drastic indicatorii de democraţie şi libertate economică, a scăzut competitivitatea economică. Moldova a fost recunoscută drept ţara cu cel mai corupt sistem judiciar; 80 la sută din sursele mass-media aparţin unei singure persoane; au apărut deţinuţii politici soarta cărora rămîne pînă în prezent nesoluţionată; guvernarea l-a neutralizat pe unul din concurenţii săi politici după ce l-a exclus din cursa electorală cu doar 2 zile înainte de alegeri; majoritatea instituțiilor publice sînt capturate. Toate acestea reprezintă rezultatul susţinerii guvernării actuale de către aşa-numiţii parteneri externi, a subliniat Dodon.
„În toată această perioadă de timp, le-aţi acordat un sprijin financiar şi politic enorm, pe care l-am putea numi unul record din ultimii 25 de ani de independenţă a ţării. Moldova a beneficiat de credite în sumă de un miliard de dolari şi granturi în sumă de 700 milioane. A fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a fost acordat regimul fără vize. Dar, în ciuda tuturor realizărilor, dacă, în anul 2009, pentru uniunea europeană se pronunţau 70 la sută din cetăţenii ţării, acum numărul lor s-a redus dublu şi constituie 34 la sută. Aţi investit aproape 2 miliarde de dolari din partea contribuabililor voştri în guvernarea moldovenească, pe care aţi susţinut-o în fel şi chip, dar încrederea faţă de dvs. a scăzut. Principala întrebare, pe care şi-o pune, la Chişinău, majoritatea cetăţenilor: pe cine sprijină Uniunea Europeană? Cum sunt valorificaţi banii contribuabililor din SUA şi UE? Pentru susţinerea guvernului oligarhic? Căderea ratingului față de dvs. ar trebui să vă pună pe gînduri şi să vă facă să recunoaşteţi că istoria de succes, despre care aţi vorbit la Bruxelles, Strasbourg şi în alte capitale a eşuat. Integrarea europeană a Moldovei a fost zădărnicită datorită politicienilor pe care i-aţi tutelat şi continuaţi să-i tutelaţi”, a menţionat liderul socialiştilor.
Politicianul s-a arătat indignat că, în pofida faptului că mai mulţi funcţionari europeni au recunoscut deja deschis Republica Moldova ca fiind un stat capturat, ei continuă să tolereze acest lucru şi să acorde sprijin conducerii ţării. Dodon a avertizat: dacă partenerii externi nu-şi vor schimba atitudinea, situaţia va continua să se agraveze. „Dacă veţi accepta să fiţi şantajaţi şi mai departe prin „factorul rusesc” şi veţi continua să susţineţi actuala guvernare, fiţi gata că încrederea faţă de dvs. va continua să scadă, iar explozia socială în Moldova va deveni inevitabilă”, a spus el.
Referindu-se la alegerile prezidenţiale, Dodon a menţionat că acestea trebuie să fie organizate concomitent cu alegerile parlamentare anticipate. „Peste 80% dintre cetăţenii moldoveni nu au încredere faţă de actuala guvernare şi cer organizarea alegerilor parlamentare anticipate pentru a schimba clasa politică a ţării. Partidul Socialiştilor va depune eforturi, alături de cetăţeni, pentru realizarea acestei revendicări şi va insista ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc concomitent cu cele prezidenţiale”, a declarat Dodon.
Potrivit liderului PSRM, dorinţa cetăţenilor de a arunca partidele de la guvernare la coşul istoriei este atît de puternică, încît forţele politice de stînga şi cele de dreapta s-au determinat să-şi consolideze eforturile împotriva oligarhilor, în ciuda agendelor politice diverse şi a viziunilor diferite asupra viitorului ţării noastre.
Totodată, Dodon a relatat despre hotărîrea dubioasă a Curţii Constituţionale a Moldovei din 4 martie curent, prin care s-a revenit la procedura de alegere a preşedintelui ţării prin vot direct. Preşedintele PSRM şi-a exprimat speranţa că Comisia de la Veneţia îşi va expune cît mai curînd poziţia referitor la hotărîrea în cauză.
În același timp, liderul PSRM a subliniat că formaţiunea pe care o conduce pledează pentru ca, odată cu alegerile prezidenţiale, stabilite pentru ziua de 30 octombrie, să aibă loc şi alegerile parlamentare anticipate. Iar pentru realizarea acestui obiectiv, potrivit lui Dodon, în timpul cel mai apropiat, fracţiunea socialiștilor din Parlament va iniţia demisia Guvernului Pavel Filip. „Pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu alegerile preşedintelui ţării, trebuie să asigurăm dizolvarea Parlamentului cel tîrziu la sfîrşitul lunii august. Cea mai scurtă cale legală de a o face este demisia Guvernului Filip. Trebuie să obţinem acest lucru pînă la sfîrşitul lunii mai”, a spus el.