01 septembrie 2014
IGOR DODON: “IMPORTANT E SĂ NU FIE RĂZBOI”
LIDERUL SOCIALIŞTILOR, DEPUTAT ÎN PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA, IGOR DODON RĂSPUNDE LA ÎNTREBĂRILE ÎN CE PRIVEŞTE ACTIVITATEA FORMAŢIUNII POLITICE PE CARE O CONDUCE, ŞI VORBEŞTE DESPRE SITUAŢIA SOCIAL-ECONOMICĂ ŞI POLITICĂ DIN ŢARĂ. DE ASEMENEA, ENUMERĂ RISCURILE ŞI PERICOLELE PE CARE LE ÎNTÎLNEŞTE, LA MOMENT, SOCIETATEA MOLDOVENEASCĂ ŞI STATALITATEA ŢĂRII.
Dle Dodon, se creează impresia că politicienii moldoveni, odată cu închiderea sesiunii parlamentare, au dispărut. Vorbind deschis, doar Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a ieşit în evidenţă prin acţiunile şi activităţile sale. Aţi intrat deja în campania electorală?
Nu au dispărut chiar toţi. Îi vedem pe unii reprezentanţi ai statului la diferite evenimente cum sunt: festivalurile, festivităţile şi diferite expoziţii. Cu feţe pline de importanţă ei taie panglici verzi, acordă şi primesc premii şi medalii, şi zîmbesc “colorat” în faţa camerelor. Guvernanţii moldovenilor par a trăi într-o perioadă de prosperitate. În acest context este potrivită zicala: „satul arde, iar baba se piaptănă”.
Noi, în acest timp, ne întîlnim cu cetăţenii, le explicăm situaţia economică şi politică, şi încercăm să găsim împreună căile pentru a salva ţara din criza profundă spre care se îndreaptă categoric. Le arătăm oamenilor avantajele integrării Moldovei în Uniunea Vamală. Aceasta nu este campanie electorală, mai degrabă o putem numi – muncă socială cu populaţia.
Cu cîteva zile în urmă am văzut declaraţia ministrului Agriculturii într-o emisiune televizată, care spune deschis că ei ştiau despre embargou, deja de doi ani. Cum comentaţi acest lucru, avînd în vedere că aceştia v-au acuzat pe Dvs. pentru embargou, că v-aţi fi folosit de respectul şi influenţa pe care le aveţi în anumite cercuri de la Moscova?
Nu a venit încă toamna, iar unii dintre miniştri şi parlamentari deja încep unele declaraţii, care sunt ciudate şi exagerate. Există şi unii, la care acest obicei s-a transformat într-un comportament cronic. Toţi vedem foarte clar că aceste declaraţii sunt absurde şi contradictorii. Chiar nu vreau să comentez aşa ceva.
Majoritatea cetăţenilor înţeleg: Guvernul a lăsat de izbelişte producătorii agricoli, trădîndu-i pentru interesele lor politice. Acum s-a creat o situaţie în care – nu putem exporta nici în Vest, nici în Est.
Iată la ce a dus semnarea blestematului Acord cu UE, a provocat situaţia în care fermierii nu pot exporta, i-au lăsat cu datorii enorme la bănci şi fără alternative.
Iar Leancă, între timp, a găsit o rezolvare „genială”: a hotărît să coacă o plăcintă mare pentru a bucura moldovenii şi să-i hranească cu mere pe pasagerii din avioane. Ar trebui să încerce singur să mănînce cîteva mere în avion, iar mai apoi să mai bea şi lapte. Şi apoi, în această stare să plece în Bruxelles la negocieri pentru noi împrumuturi.
Aţi spus în nenumărate rînduri despre pericolele semnării Acordului de Asociere cu UE. Unele dintre aceste temeri încep să se adeverească. Ne aşteaptă timpuri şi mai grele?
Criza exporturilor este doar un fragment dintr-o problemă mult mai mare. Încă nu este clar ce se va întîmpla cu migranţii noştri din Federaţia Rusă. Acolo se află aproximativ 700 de mii de persoane care trimit în Moldova aproape 1, 5 mlrd de dolari.
Nu este clar cum va reacţiona Moscova şi Tiraspolul la faptul că Moldova practic a devenit partenerul militar non-NATO al SUA.
Mă îngrijorează problemele acute care pot izbucni în Transnistria şi Găgăuzia. Pe fundalul oricăror probleme teritoriale, care se pot transforma în război, criza exporturilor ni se va părea doar o durere de cap.
Mi-e teamă de orice confruntare pe motive etnice şi lingvistice la Chişinău, la Bălţi şi la Cahul. Sper să nu ajungem iarăşi la şovinismul din anii ‘90.
De asemenea, trebuie să ne gîndim la problemele resurselor energetice, la preţul gazelor din noul contract, pe care guvernanţii noştri nu au reuşit să-l semneze în aceşti ani. Să ne gîndim la posibile revolte sociale ale populaţiei, care sărăceşte şi care şi-a pierdut orice speranţă.
Dacă nu ar fi fost semnat blestematul Acord de Asociere cu UE, consider că multe riscuri, enumerate mai sus, nu ar fi existat. De aceea, acest Acord trebuie denunţat în mod obligatoriu, pînă nu este prea tîrziu. Iar noi, socialiştii, promitem să-l anulăm.
A fost dat în exploatare gazoductul Iaşi-Chişinău. Autorităţile ne conving că acesta este un pas spre independenţa energetică. Cît este de real acest lucru?
Flacăra acestei conducte de gaz este suficientă doar pentru a coace plăcinta lui Leancă, cu care vrea să mobilizeze şi să bucure populaţia R. Moldova, pentru ca ei să confrunte curajos crizele economice şi sociale.
Darea în expoatare a gazoductului Iaşi – Ungheni este o nouă acţiune de PR a guvernului eurounionist de la Chişinău. Deja se aud voci a diferitor pseudo experţi, analişti, politicieni precum că Republica Moldova a scăpat de problemele energetice şi poate intra în iarnă fără probleme, avînd garantată livrarea gazelor româneşti.
Sunt de acord că orice conexiune alternativă este benefică pentru consumatorii moldoveni de gaze naturale. Însă această alternativă, nici pe departe, nu poate fi la moment o soluţie pentru Republica Moldova.
Consumatorii din dreapta Nistrului au nevoie de cca 1,3-1,4 mlrd de metri cubi de gaz anual (în funcţie de temperaturile din sezonul de încălzire şi consumul CET-lor).
La moment capacităţile tehnice ale gazoductului Iaşi – Ungheni, ţinînd cont de posibilităţile de export din România sunt de cca 30-50 mln metri cubi, adică în cel mai bun caz cca 4% din consumul Republicii Moldova.
Mai mult ca atît, aceste volume pot asigura doar locuitorii raionului Ungheni şi nu pot fi transportate pînă la Chişinău sau în alte raioane ale ţării, deoarece reţelele magistrale şi presiunea livrărilor din România nu permit tehnic acest lucru (la moment presiunea este de 16 atmosfere, dar este necesar 45).
Aşa că, mă adresez guvernanţilor – coborîţi pe pamînt! După ce aţi întors spatele Rusiei, aţi scuipat în fîntîna de unde bem apă, acum încercaţi să vă alinaţi cu poveşti şi istorii de succes în care doar voi credeţi.
Cu regret ne aşteaptă o iarnă rece. Toate acţiunile acestea de PR au doar un scop – inducerea oamenilor în eroare pentru campania electorală, care se pare că pentru ei deja a început.
Dl Leancă, vă recomand să coaceţi mai repede plăcinta cea cu mere, cît mai avem gaz rusesc, că dacă nu reușiți acum, aveți șanse mai tîrziu de a o coace cu tizic.
Guvernul a ignorat şi de data aceasta aniversarea eliberării Moldovei de fascism la 24 august, precum şi sărbătorirea a 655 ani ai statalităţii moldoveneşti. Cum consideraţi – de ce? Este o coincidenţă?
Mulţi politicieni moldoveni nu mai ascund faptul că Moldova pentru ei este doar un proiect temporar şi nu un stat în adevăratul sens al cuvîntului. De asemenea, mulţi dintre oficialii de rang înalt deţin cetăţenia română şi primesc indicaţii de la Bucureşti, sau din Washington. Iar acolo nu prea sunt interesaţi de ceea ce ţine de identitatea moldovenească. Mai bine spus deloc nu sunt interesaţi. Vorbesc în acest caz despre Bucureşti, unde de 20 de ani se duce o campanie informaţională, ideologică şi psihologică de românizare a moldovenilor. Parţial, au reuşit.
Elevii noştri învaţă limba română, istoria românilor, de mici sunt influenţaţi de ideologia românească. Nu este de mirare că mulţi tineri nu cunosc nimic despre istoria statalităţii moldoveneşti, nu înţeleg ce s-a întîmplat cu adevărat în timpul operaţiunii Iaşi-Chişinău din 1944, nu se identifică ca moldoveni.
Timp de douăzeci de ani a fost rescrisă istoria, ne-au „spălat” creierul într-atît, încît nu înţelegem cine sîntem şi cum ne cheamă.
Iar de la actualii politicieni nu trebuie să ne aşteptăm la acţiuni logice. Pentru ei, înfăptuirea statalităţii moldoveneşti în urmă cu 655 ani este mai puţin importantă decît sărbătorirea anexării Basarabiei de către România pe 27 martie 1918.
Eliberarea Moldovei de fascism, cu 70 de ani în urmă, ei o interpretează ca ocupaţie. Ce să mai comentezi. Sunt nişte “spiriduşi” politici.
Militarii americani care fac parte din NATO, tot mai des sunt văzuţi prin Chişinău. Autorităţile nu ascund colaborarea cu NATO, declarînd că doresc chiar s-o aprofundeze. Ce spuneţi despre acest fapt?
În curînd, R. Moldova va participa pentru prima dată la summitul NATO, devenim o ţară aliată militar cu SUA, pe teritoriul ţării noastre se află tehnică militară a blocului NATO, despre acest fapt circulă zvonuri diferite. Acum aceşti oameni, în uniformă militară a Armatei SUA, se plimblă nestingheriţi prin oraş. Putem doar intui ce se întîmplă cu adevărat.
Este clar că autorităţile ascund ceva de populaţie şi chiar de deputaţii din opoziţie. Putem deduce că se fac anumite pregătiri, se aşteaptă acţiuni înfiorătoare cu susţinerea militarilor blocului NATO.
Sper mult că Moldova nu va deveni iarăşi un poligon pentru acţiuni militare. Ne ajunge războiul din 1992, ne ajung şi imaginile pe care le vedem din Ucraina. Nu avem nevoie de baze NATO, nu avem nevoie nici de consilieri militari români. Nu duce spre bine toate acestea.
Astăzi, ca niciodată în ultimii ani, ajungem la cuvintele bunicilor şi părinţilor noştri: „important e să nu fie război”. Trebuie să păstrăm pacea, să fim prieteni cu Rusia, trebuie să fim uniţi în ţară ca un popor unitar. Altfel, nu avem şansă să supravieţuim în apele tulburi ale politicii mondiale.