18 iunie 2021
Fracțiunea PSRM cere controlul constituționalității ”legii miliardului”
Fracțiunea parlamentară a PSRM a cerut controlul constituționalității ”legii miliardului”, prin care au fost acordate garanții de stat în valoare de circa 14 miliarde de lei pentru acoperirea furtului din sistemul bancar.
Declarația a fost făcută, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către deputatul PSRM, Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Deputatul a spus că urmare a acelor decizii secrete, nocturne privind acoperirea banilor furați Guvernul practic și-a asumat acea gaură apărută în Bugetul Public Național în urma unei hoții de proporții.
”În loc ca acești bani să fie utilizați pentru majorarea salariilor și a pensiilor, pentru a sprijini agricultorii, pentru repararea drumurilor și crearea noilor locuri de muncă, Guvernul din care făcea partea și actualul președinte Maia Sandu, a pus pe umerii cetățenilor povara datoriei de 14 miliarde de lei care, împreună cu dobânda, constituie 25 de miliarde de lei”, a declarat deputatul.
”Ca și cum un oligarh ar împrumuta din bănci un miliard de dolari, iar toți cetățenii ar fi obligați să plătească pentru a întoarce acest miliard”, – a mai spus acesta.
Vlad Batrîncea a amintit că fracțiunea PSRM în legislatura a X-a a încercat de două ori să anuleze ”legea miliardului”, însă Curtea Constituțională, fiind ghidată politic de președintele Maia Sandu, a anulat decizia Parlamentului.
“Sperăm că de această dată magistrații Înaltei Curți vor ține cont de toate argumentele juridice, de norma Constituțională și de interesul poporului și vor anula această datorie rușinoasă de miliarde pe care guvernările de dreapta au pus-o în spatele cetățenilor”, a declarat Vlad Batrîncea.
Legea privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat din 2014 și 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat pe 25 de ani, în volum total de cca 14 miliarde de lei, cu o rată a dobânzii de 5 la sută.