31 iulie 2024
Fracțiunea BCS a făcut bilanțul sesiunii parlamentare
Astăzi, deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au prezentat bilanțul sesiunii parlamentare de primăvară-vară și al celor trei ani de guvernare sub conducerea Maiei Sandu și PAS.
„Împlinim astăzi trei ani de când Maia Sandu a preluat întreaga putere. Toată responsabilitatea pentru rezultatele guvernării îi revine în totalitate Maiei Sandu,” a subliniat Vlad Bătrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, președintele fracțiunii BCS.
Deputatul a menționat că, acum trei ani, Maia Sandu a numit un guvern cu promisiuni de o viață mai bună, dezvoltare economică, subvenții pentru agricultură, creșteri de salarii și pensii – promisiuni în care oamenii au avut încredere. Dar, în rezultat, Republica Moldova pierde suveranitatea, controlul asupra sistemului bancar, justiției naționale și apărării în favoarea forțelor externe.
„Țara a rămas practic fără industrie. Investițiile străine sunt în cădere liberă. Am devenit dependenți de așa-numitele ajutoare externe – datoria externă a crescut cu miliarde de euro.”
În aceste condiții, autoritățile PAS au creat patru ministerii noi și au crescut fondurile pentru întreținerea instituțiilor de stat, în care PAS a numit cadre de partid. „Acești oameni primesc salarii de milioane de lei pe an fără rezultate concrete.”
Vlad Bătrîncea a subliniat că banii nu ajung la cetățenii Republicii Moldova, „plățile sunt foarte mici, suficiente doar pentru cei care conduc țara. De aceea, vârsta de pensionare a fost majorată, iar fondurile pentru sprijinul social au fost reduse.”
Liderul fracțiunii BCS a subliniat că Republica Moldova are nevoie de schimbări, iar în alegerile prezidențiale și parlamentare viitoare, cetățenii trebuie să tragă concluzii și să pedepsească actuala putere.
Deputatul BCS, Oleg Reidman, a remarcat că în timpul sesiunii parlamentare de primăvară-vară, propunerile opoziției nu doar că nu au fost acceptate, dar nici măcar discutate. Deputații BCS au prezentat zeci de inițiative în domeniul economiei, dar niciuna nu a fost dezbătută. Multe dintre aceste inițiative vizau creșterea investițiilor și sprijinirea producătorului autohton.
Deputatul a subliniat că prețurile cresc necontrolat în țară, agricultura nu este stimulată, exportul este în scădere, iar acordul de asociere cu UE limitează complet accesul producției noastre pe piața europeană. „Această putere nu are ca obiectiv îmbunătățirea vieții oamenilor sau dezvoltarea sectorului real. Ei nu cunosc și nu sunt capabili să facă acest lucru”, a subliniat Oleg Reidman.
Deputatul BCS, Bogdan Țîrdea, a evidențiat că în țară a fost instituită o dictatură, oferind dovezi ale acțiunilor și deciziilor autorităților care sunt în premieră implementate în Republica Moldova.
Pentru prima dată, țara a fost condusă timp de 2,5 ani în regim de urgență. Tot controlul a fost în mâinile Comisiei pentru Situații Excepționale și personal ale Maiei Sandu, care a luat toate deciziile cheie.
Pentru prima dată, guvernul și-a modificat propriul regulament, încălcând grav Constituția, și a început să emită hotărâri secrete care nu sunt publicate în „Monitorul Oficial.” Aceste documente secrete propun privatizarea „Moldtelecom” și a zeci de întreprinderi strategice.
Pentru prima dată, Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraturii sunt invitate să elimine toată informația privind concursurile de selecție pentru judecători și procurori.
Pentru prima dată, au fost arestați procurorul general Alexandr Stoianoglo și fostul președinte al țării Igor Dodon. De asemenea, Maia Sandu a anulat decretul președintelui anterior.
Pentru prima dată, au fost închise peste 60 de instituții media și a fost creată o structură specializată în cenzura oficială, care, cu bani publici, se luptă împotriva dreptului cetățenilor la libertatea de exprimare și dreptul la informație.
SIS a primit dreptul de a monitoriza cetățenii pe rețelele sociale și de a folosi aceste date fără avizul instanței. Pentru prima dată, cetățenii Moldovei au fost incluși în lista sancțiunilor internaționale fără o hotărâre judecătorească, la cererea PAS și personal a Maiei Sandu.
Pentru prima dată, Curtea Constituțională nu a validat mandatul deputatei din PSRM, Svetlana Popa, deși aceasta a fost aleasă democratic. De asemenea, pentru prima dată au fost interzise și eliminate din cursa electorală partidele politice de opoziție.
Puterea inițiază dosare penale împotriva reprezentanților opoziției și persecută aleșii locali din opoziție.
Bogdan Țîrdea a subliniat că regimul PAS și Maia Sandu au finalizat preluarea puterii începută de PDM și au subordonat țara intereselor externe.
Deputatul BCS, Constantin Starîș, a subliniat starea îngrijorătoare a sferei securității în țară. Potrivit acestuia, Strategia Națională de Securitate a Moldovei a stabilit obligația de a dubla cheltuielile pentru apărare. „Având în vedere că economia este în stagnare, dublarea cheltuielilor militare se va face prin reducerea altor articole bugetare. Sectorul social, medicina și educația vor suferi din cauza militarizării.”
Constantin Starîș a remarcat că poliția este tot mai prezentă în viața cotidiană, dar viața cetățenilor nu devine mai sigură. În același timp, numărul infinit de exerciții militare în mediul urban, inclusiv cu utilizarea armelor de foc, îi sperie pe oameni, care nu înțeleg la ce se pregătesc forțele armate sub conducerea comandantului suprem.
„Nu este surprinzător că societatea moldovenească s-a consolidat în jurul ideii de neutralitate constituțională,” a subliniat deputatul.
Deputatul Vladimir Odnostalco a amintit că, după venirea PAS la putere, aceștia au început să-și îndeplinească promisiunile în domeniul social pentru ei înșiși, și anume: au divizat Ministerul Sănătății și al Protecției Sociale în două – au angajat oameni de-ai lor, au crescut numărul de angajați și le-au mărit salariile. Dar situația nu s-a îmbunătățit.
Rezultatul muncii Maiei Sandu în funcția de ministru al Educației și reforma pe care a realizat-o au dus la închiderea a peste 200 de școli din 2015. Noul cod de educație prevede principiul reducerii finanțării în funcție de numărul de elevi. Adică, cu cât sunt mai puțini elevi în școală, cu atât școala primește mai puțină finanțare.
Ca urmare, autoritățile locale sunt nevoite să reducă alte cheltuieli pentru a menține școlile. Acolo unde președinții de raioane sunt socialiști, s-a reușit menținerea școlilor, elevilor și profesorilor, a subliniat Vladimir Odnostalco. De exemplu, în Taraclia – 6 școli, în Briceni – 10 școli. În timp ce, de exemplu, în raionul Sîngerei, președintele de la PAS a lichidat 6 școli.
Politica socială a PAS a condus la părăsirea satelor, a remarcat deputatul. Nu sunt școli, nu sunt puncte medicale, nu este primărie – nu sunt oameni, nu este sat. „Autoritățile PAS nu se gândesc la oameni, ci doar la propriul buzunar. Guvernul Sandu și PAS este un guvern al sărăciei”, a concluzionat Vladimir Odnostalco.