04 iulie 2024
Fracțiunea BCS consideră neexaminarea inițiativelor opoziției o neglijare a intereselor cetățenilor
Mai mulți deputați din fracțiunea BCS au susținut un briefing în cadrul căruia au criticat dur practicile vicioase ale majorității PAS de a respinge examinarea în plenul Parlamentului a inițiativelor opoziției parlamentare.
Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS a menționat în debutul briefingului că în ședința în plen a Parlamentului de astăzi fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a prezentat 11 inițiative din diverse domenii – economic, social, politic ș.a., menite să susțină economia Moldovei și cetățenii țării noastre.
”Parlamentul care se prezumă a fi un for de dezbateri libere, astăzi este o mașinărie de vot care automat respinge inițiativele opoziției”, a menționat Vlad Batrîncea.
Președintele BCS s-a referit în mod special la inițiativa de astăzi de lichidare a ANRE, o instituție absolut inutilă, cu un buget crescut semnificativ de la 50 de milioane la 140 de milioane de lei, provenit din tarife exagerate. Opoziția a propus lichidarea ANRE și transferarea competențelor sale către Guvernul Republicii Moldova și Ministerul de Energetică. S-a subliniat că, deși Parlamentul a exprimat un vot de neîncredere față de ANRE acum trei ani, nicio acțiune nu a fost întreprinsă pentru a implementa acest vot.
Oleg Reidman a remarcat că astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului va fi examinată rectificarea bugetului țării, context în care fracțiunea a lansat 2 inițiative de majorare a veniturilor la buget, or actualmente veniturile la buget scad, cresc cheltuielile și deficitul bugetului care este acoperit din împrumuturile externe. ”Atitudinea ostilă a majorității PAS față de inițiativele opoziției reprezintă o ofensă nu doar în adresa opoziției, ci, înprimul rând, a cetățenilor RM”, a spus Oleg Reidman.
Bogdan Țîrdea a vorbit despre haosul și corupția din sistemul de justiție, în special în procesul de selecție a judecătorilor și procurorilor, unde președintele comisiei de selecție, conform portalului anticorupție.md, este implicat în scandaluri de corupție. Totodată a fost menționat că există îngrijorări cu privire la influența ONG-ului „Centrul de Resurse Juridice din Moldova” în comisiile de vetting și pre-vetting și în Consiliul Superior al Magistraturii, precum și multe alte abuzuri. Bogdan Țîrdea s-a indignat de faptul că partidul de la guvernare refuză abordarea acestor probleme, ceea ce tolerează corupția și haosul din sistemul de justiție.
Petru Burduja a constatat că încăpăținarea și orgoliul acestei guvernări lovește dur asupra sistemului economic al țării și asupra buzunarului fiecărui cetățean în parte. Deputatul a fost dezamăgit că majoritatea PAS ignoră inițiativele economice propuse de BCS de susținere a sectorului real al economiei.
Vladimir Odnostalco a atenționat asupra situației sociale reale a cetățenilor, aducând drept exemplu problema asistenților personali din Găgăuzia, care riscă să rămână fără plăți după implementarea programului „Restart” în ianuarie, precum și problema creșterii numărului persoanelor dependente de droguri în Moldova și în special a adolescenților ș.a. probleme de ordin social pe care opoziția dorește să le discute în Parlament.
Constantin Starîș a concluzionat că responsabilitatea pentru comportamentul vicios al majorității parlamentare o poartă personal președintele Parlamentului Igor Grosu, motiv pentru care fracțiunea BCS a venit cu inițiativa de a exprima vot de neîncredere acestuia și de rechemare din funcția de președinte al Parlamentului.