30 iunie 2021
Deputat PSRM: Maia Sandu a participat la toate etapele furtului miliardului. Mafia și bandiții trebuie să stea la pușcărie!
Deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea a prezentat, la briefingul de astăzi, principalele etape ale vestitului furt al miliardului. El a menționat că actualii lideri ai PAS, inclusiv Maia Sandu, au participat la toate etapele acestui furt. Deputatul va sesiza Procuratura Generală pentru a-i pedepsi pe cei care se fac vinovați de această infracțiune.
Baza fraudei bancare, potrivit parlamentarului, a fost pusă la ședința Guvernului din 25 septembrie 2014. În ziua respectivă guvernul Leancă și-a asumat răspunderea pentru modificarea a trei legi: Legea cu privire la Banca Națională, Legea cu privire la instituțiile financiare și Legea cu privire la datoria de stat.
”Aceste legi au fost modificate fără Parlament, fără a fi supuse dezbaterilor publice, fără a fi consultate cu băncile! Totul s-a făcut în mare secret și în grabă. De ce a trebuit să fie modificate aceste legi care au funcționat perfect timp de două decenii și datorită cărora putea fi stopată frauda bancară?” a întrebat deputatul.
El a menționat că esența modificărilor este următoarea:
1) Băncilor comerciale li s-a permis să aibă un capital minim de 30 de milioane de lei și nu de 100 de milioane cum era până atunci;
2) Acțiunile băncilor de acum încolo pot fi acoperite nu doar cu bani, ci și cu obligațiuni de stat, adică cu garanții guvernamentale. Acest lucru a permis acordarea ulterioară a creditelor celor trei bănci și transformarea datoriilor acestora în datorie publică.
3) Dacă până atunci Banca Națională era obligată să suprime orice încălcare financiară a băncilor, inclusiv să retragă licența, odată cu modificarea legislației instituția este privată de acest drept dacă banca comercială avea garanții de stat.
4) Anterior, nimeni nu putea obliga guvernul să ofere garanții de stat băncilor comerciale, adică – private, și să le acopere acțiunile problematice. De acum încolo Guvernul și Ministerul Finanțelor sunt de fapt obligați să plătească pentru acțiunile problematice ale băncilor.
”Adică, criza în bănci încă nu a existat, dar ei deja adoptă legea care prevede că, în cazul unei crize financiare sistemice, care va fi constatată de Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară, Ministerul Finanțelor va acoperi acțiunile băncilor cu hârtii de valoare de stat!
Anume pe 25 septembrie, Comitetul Național a obținut dreptul de a constata criza și de a înainta recomandări cu privire la alocarea creditelor! Din componența acestuia au făcut parte colegi de partid ai Maiei Sandu: Leancă, Arapu, Candu și Drăguțanu ”, a specificat socialistul.
Bogdan Țîrdea a menționat că Ministerul Finanțelor a emis hârtii de valoare de stat pentru a acoperi acțiunile băncilor private, cu un singur scop – ca să fie furați banii. Datorită acestei legi, Guvernul putea garanta împrumuturile oferite de Banca Națională băncilor comerciale.
”Și apoi a început furtul miliardului:
La 7 noiembrie 2014, Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară recomandă BNM să aloce până la 9,5 miliarde de lei pentru cele trei bănci, cu garanția statului. Ședința a fost secretă.
Adică, Leancă și Drăguțanu și-au recomandat lor înșiși să aloce 9,5 miliarde de lei către trei bănci, chiar dacă acestea nu au cerut-o!
La 13 noiembrie 2014, guvernul Leancă alocă prima tranșă băncilor lui Șor în valoare de 9,5 miliarde de lei (Hotărâre secretă nr. 938). Banii sunt oferiți, dar administrarea specială în cadrul băncilor este instituită abia pe 27 noiembrie, după furtul banilor. Ședința a fost secretă.
24-26 noiembrie 2014 – Furtul miliardului.
27 martie 2015 – Hotărârea secretă a guvernului Gaburici (nr. 124) cu privire la alocarea a încă 5,34 miliarde de lei băncilor lui Șor.
16 octombrie 2015 – Lichidarea BEM (retragerea licenței).
26 septembrie 2016 – Guvernul Filip își asumă răspunderea pentru legea, care pune restituirea miliardului furat pe umerii cetățenilor ”, a prezentat Bogdan Țîrdea cronologia furtului miliardului.
El a subliniat că în acea ședință cheie a Guvernului din 25 septembrie 2014, în cadrul căreia au fost schimbate mai multe legi, punându-se bazele furtului, Maia Sandu a participat și a votat pentru toate documentele. Acest lucru este confirmat de procesul-verbal și de înregistrarea audio de la ședință.
Deputatul a adresat mai multe întrebări către Maia Sandu:
- De ce a votat pe 25 septembrie pentru modificarea legilor ce a dus la furtul miliardului?
- De ce adjunctul său a votat pentru alocarea a 9,5 miliarde către trei bănci în 2014, iar ea a votat pentru alocarea a încă 5,4 miliarde în 2015? De ce în mod secret?
- De ce a fost de acord să le fie oferite bani celor 3 bănci dacă acestea nu au cerut-o?
- Dacă aceste trei bănci au fost salvate, de ce au fost închise în 2015? Pentru a ascunde urmele? De ce băncile nu au fost lăsate să întoarcă creditul?
- De ce au fost alocate 14 miliarde de lei către trei bănci, dacă activele la depozite au constituit 6 miliarde, și nici aceasta nu este sigur?
- De ce Sandu a remis în Parlament proiectul PSRM privind anularea Legii miliardului?
”Apropo, în motivarea sa, Sandu a scris că această lege poate slăbi BNM și să o lipsească de bani. Dar faptul că cetățenii trebuie să întoarcă 25 de miliarde de lei, este normal? Așa procedează oamenii buni?
Noi credem că oamenii buni nu participă la furtul miliardului și nu pun frauda pe umerii oamenilor. Așa procedează doar criminalii și mafioții. Criminalii trebuie să stea la pușcărie”, a declarat deputatul.
Bogdan Țîrdea a comunicat că va sesiza Procuratura Generală în vederea tragerii la răspundere penală a celor vinovați de furtul miliardului.