12 aprilie 2019
Declarația Consiliului Republican al PSRM cu privire la situația politică din țară
Consiliul Republican al PSRM, în cadrul ședinței, convocată la inițiativa Comitetului Executiv Politic și a fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, în condițiile crizei politice din țară, susține eforturile Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon și a conducerii partidului în vederea depășirii situației actuale, creării majorității parlamentare și a coaliției stabile de guvernare, formării organelor de conducere și de lucru ale Parlamentului, numirii Guvernului țării și aprobării programului de guvernare, în interesul cetățenilor Republicii Moldova și al țării în ansamblu.
În decursul ultimelor săptămîni, Partidul Socialiștilor, care a obținut cele mai multe mandate în Parlament, demonstrează în mod consecvent interes pentru depășirea crizei politice. Suntem convinși că cea mai bună opțiune este asigurarea activității Parlamentului și evitarea alegerilor parlamentare anticipate.
Din momentul aprobării rezultatelor de către Curtea Constituțională, Partidul Socialiștilor a inițiat de trei ori negocieri cu partidele blocului politic ”ACUM”, în pofida divergențelor ideologice, a scopurilor și a programelor politice. Consiliul Republican al PSRM a audiat raportul cu privire la întrevederea reprezentanților delegați de către PSRM cu reprezentanții blocului ”ACUM” și rezultatele acestei întrevederi.
Partidul Socialiștilor cu regret constată faptul că nu există nicio poziție constructivă din partea reprezentanților blocului ”ACUM” înaintînd încă odată condiții privind votarea pentru candidatura acestora la funcția de spicher, prim-ministru și pentru guvernul minoritar propus de ei și pachetul lor de legi. În același timp, reprezentanții blocului ”ACUM” au ignorat practic toate propunerile PSRM, începînd cu pachetul prioritar de legi, inclusiv indexarea pensiilor, capitalul matern, politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice, fortificarea instituțiilor de stat, restabilirea competențelor Președintelui în conformitate cu Constituția RM, împărțirea responsabilității privind conducerea țării, funcția de președinte al Parlamentului și portofoliilor ministeriale. Este surprinzător faptul că blocul „ACUM”, care a ocupat locul trei la alegeri, este interesat doar de obținerea puterii depline.
Consiliul Republican al PSRM declară despre disponibilitatea de a continua intensiv negocierile pentru a scoate țara din criza politică. Totodată, Consiliul Republican subliniază că, în cadrul acestor negocieri, Partidul Socialiștilor va ține cont de opinia alegătorilor săi.
Consiliul Republican al PSRM aprobă cele trei blocuri principale propuse de Comitetul Executiv Politic și de fracțiunea PSRM ca punct de reper pentru procesul de negociere privind crearea unei majorități parlamentare și participarea PSRM la guvernare, cu modificările și propunerile corespunzătoare.
BLOCUL I. Pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar.
Luînd în considerație faptul că PSRM are elaborate aproape 300 de inițiative legislative în toate domeniile, sîntem de părere că multe dintre acestea pot fi incluse în programul noii guvernări. Totodată, am identificat un set de proiecte de lege care urmează a fi puse la baza colaborării politice și anume:
- a) Anularea Legii care pune pe umerii cetățenilor țării responsabilitatea pentru recuperarea miliardului furat. Crearea Comisiei de anchetă parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați.
- b) Politica socială pro-activă prin adoptarea legislației:
– de indexare a pensiilor de 2 ori pe an;
– de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.
- c) Politică echilibrată în domeniul relațiilor interetnice:
– anularea Legii nr. 257 din 22.12.2017 „Cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260/2006” care a fost denumită fals și manipulatoriu de combatere a propagandei. Reamintim că această lege a fost supusă criticii din partea Consiliului UE pentru politică externă, de șeful Delegației UE în Moldova, precum și de reprezentanții corpului diplomatic acreditați la Chișinău;
– ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, pe care Republica Moldova a semnat-o la 11 iulie 2002, dar nu a ratificat-o pînă în prezent. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova;
– adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul Autonomiei Găgăuze elaborate cu suportul instituțiilor europene, OSCE, de către grupul de lucru mixt format din reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova, Adunării Populare a Găgăuziei, societății civile.
BLOCUL II: Consolidarea instituțiilor statului.
În acest context, propunem să se revină la împuternicirile Președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, în special, în ceea ce ține de securitatea statului (revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale). Pachetul de legi în această privință este elaborat.
Ținînd cont de faptul că PSRM a colectat aproape 1.5 mln de semnături pentru trecerea la forma de guvernare – republica prezidențială, vom considera acest pas drept o etapă temporară.
BLOCUL III. Partajarea responsabilității în procesul de guvernare.
Partidul Socialiștilor fiind partidul care a obținut cel mai mare număr de mandate în actualul Parlament, consideră just ca funcția de președinte al Parlamentului să îi revină anume PSRM. Pentru această funcție partidul o va înainta pe Dna Zinaida Greceanîi, președintele Partidului Socialiștilor.
Totodată, în cadrul următorului Guvern, PSRM va insista să îi revină domeniile politicii externe, ordinii publice și apărării (inclusiv ministerele de resort – ministerul de externe, ministerul de interne și ministerul apărării), în primul rînd, pentru a permite Președintelui țării să exercite atribuțiile funcționale pe deplin conform prevederilor Constituției Republicii Moldova. PSRM este pregătit să-și asume angajamentul pentru politica în domeniul reintegrării țării, inclusiv funcțiile respective din cadrul Guvernului Republicii Moldova.
Consiliul Republican al PSRM a decis că, Partidul Socialiștilor poate și trebuie să participe la crearea unei majorități parlamentare și a unei coaliții de guvernare cu drepturi depline și a Guvernului, care va fi susținut de această majoritate. Consiliul Republican confirmă poziția conform căreia Partidul Socialiștilor nu va susține un Guvern minoritar, motivele fiind declarate anterior.
Ghidat de principiile și cerințele de mai sus, Consiliul Republican al PSRM susține disponibilitatea Partidului Socialiștilor de a se consulta cu privire la formarea conducerii Parlamentului și învestirea Guvernului cu partidele constituiente ale blocului parlamentar “ACUM”.
Suntem încrezători că numai prin manifestarea responsabilității comune și a maturității politice putem depăși criza politică și evita alegerile parlamentare anticipate.
În cazul în care nu reușim să ajungem la un compromis și să asigurăm un dialog bazat pe reperele enumerate mai sus, PSRM declară că este pregătit să meargă la alegerile parlamentare anticipate, iar cei care le provoacă să-și asume întreaga responsabilitate.