23 iunie 2021
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor relansează Programul Național ”Satul Moldovenesc” – anual fiecare localitate rurală va primi 5 milioane de lei
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor relansează Programul Național ”Satul Moldovenesc” care are drept scop modernizarea localităților rurale și creșterea calității vieții oamenilor de la sate. Principalele prevederi ale acestuia se referă la alocarea a câte 5 milioane de lei anual pentru fiecare localitate rurală, urmând ca autoritățile locale și locuitorii satelor să decidă cum să investească mai eficient acești bani pentru a face viața cetățenilor mai bună. Suplimentar, vor fi alocați anual cel puțin jumătate de milion de lei pentru fiecare sat, cu scopul ca acești bani să fie investiți în susținerea afacerilor locale.
Despre aceasta au vorbit astăzi, în cadrul unui briefing de presă, candidații la funcțiile de deputat ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – deputații Radu Mudreac, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, și Petru Burduja, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, precum și vicepreședintele raionului Leova Aliona Briciag.
”Programul Național ”Satul Moldovenesc” va cuprinde o strategie întreagă de acțiuni, care au scopul să dezvolte satele din țară, astfel ca nivelul de trai al populației din mediul rural să crească rapid și să fie cel puțin la egal cu nivelul de viață în mediul urban”, a declarat Radu Mudreac.
Programul mai prevede că asigurarea cu apă potabilă de calitate în localități va crește de la 50,7% la 70% în 2025, iar în localitățile rurale va fi introdus treptat un sistem public de canalizare. De asemenea, este prevăzut ca în următorii 4 ani 60% din locuințele din sate să fie conectate la gazul natural. Vor fi restaurate și reparate 3600 km de drumuri și străzi locale, cel puțin jumătate din străzile din sate să fie iluminate.
Petru Burduja a amintit că echipa Comuniștilor și Socialiștilor a lansat în 2005 Programul Național ”Satul Moldovenesc”, care era prevăzut până în 2015 și al cărui obiectiv era dezvoltarea satelor din Republica Moldova, prin modernizarea acestora sub toate aspectele. Au fost începute multe acțiuni, pe care oamenii le-au salutat pe deplin. S-au reparat drumuri, s-au construit zeci de kilometri de cale ferată, s-au făcut apeducte și s-au gazificat o bună parte din satele țării. Au fost reparate multe case de cultură. S-au lansat proiecte de susținere a agricultorilor și s-au creat locuri de muncă în mediul rural.
”Din păcate, a urmat “7 aprilie 2009”, iar la guvernare au venit alianțele pentru integrare europeană, care au distrus începuturile bune puse de echipa noastră”, a declarat deputatul Petru Burduja.
Potrivit deputaților socialiști, unele acțiuni din Programul Național ”Satul Moldovenesc” sunt pe cale de implementare. În 2020, când echipa PSRM a venit la guvernare, iar președintele țării a fost Igor Dodon, au fost inițiate mai multe proiecte, care au drept scop îmbunătățirea situației în mediul rural. Este vorba de “Drumuri bune pentru toți”, programe de construcție a apeductelor și iluminare stradală, susținerea proiectelor de renovare a grădinițelor, școlilor și punctelor medicale.
Deputații au amintit că în prezent, aproximativ 60 la sută din populația Republicii Moldova trăiește la sate, și acești oameni se vor bucura de toată susținerea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în Parlamentul țării.
Candidatul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Aliona Briciag, pedagog de profesie, a subliniat importanța vitală a educației de calitate pentru păstrarea și dezvoltarea satelor. Ea a amintit despre lichidarea școlilor la sate pe timpul când Maia Sandu deținea funcția de ministru al educației.
”Dacă închizi o școală – deschizi un penitenciar, pentru că, dacă nu primești educație de calitate – poți porni pe cale greșită. Țin minte foarte bine lacrimile părinților în satele unde se închideau școlile. Noi suntem categoric împotriva oricăror ”optimizări” în sistemul educațional și pledăm pentru majorarea finanțărilor destinate grădinițelor, școlilor, primare, gimnaziilor, liceelor, dar și instituțiilor medicale”, a conchis Aliona Briciag.
Candidații au subliniat în mod special faptul că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor se va opune pe toate căile legale proiectului de lichidare a raioanelor și de închidere a primăriilor sătești.