BCS cere revizuirea politicilor educaționale și exprimă vot de neîncredere față de Ministerul Educației

Astăzi, în urma examinării moțiunii simple de cenzură împotriva politicilor ministerului Educației și Cercetării, deputatul BCS, Alla Darovannaia a evidențiat mai multe probleme grave din sistemul educațional al Republicii Moldova.

Deputatul s-a referit inițial la noile manuale de istorie pentru clasa a XII-a care au fost criticate de experți și societatea civilă pentru distorsiuni istorice, omisiuni grave privind evenimente tragice și prezentarea controversată a unor figuri istorice. ”Solicităm constituirea comisiilor independente de istorici și experți privind revizuirea manualelor și colaborarea Ministerului cu instituții internaționale pentru a asigura conformitatea conținutului cu standarde educaționale”.

De asemenea, Alla Darovannaia a vorbit despre criza cadrelor didactice. Potrivit deputatului, în perioada 2023-2024, numărul profesorilor a scăzut cu 900 față de anii 2020-2021, iar 30% dintre cei rămași sunt pensionari. ”Lipsa unei politici eficiente de recrutare, salariile mici și lipsa motivației pun în pericol viitorul educației”.

Gestionarea defectuoasă a fondurilor este o altă problemă semnalată de Alla Darovannaia. ”Auditul Curții de Conturi a relevat deficiențe majore în administrarea resurselor MEC, inclusiv lipsa evidenței contabile corecte, creșterea nejustificată a soldului cu 7.8 miliarde lei și gestionarea ineficientă a patrimoniului educațional. Aceste nereguli reflectă indiferența față de educație și risipirea fondurilor publice”.

În contextul celor relatate, parlamentarul a solicitat măsuri urgente pentru: Corectarea conținutului manualelor de istorie, care conțin erori și interpretări distorsionate; Implementarea unor politici salariale și de recrutare eficiente pentru profesori; transparentizarea finanțării sistemului educațional și responsabilizarea celor implicați în gestionarea defectuoasă a fondurilor.

Alla Darovannaia a subliniat că fracțiunea BCS a înregistrat un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care solicită Guvernului să prezinte, în termen de 30 de zile, un raport detaliat privind măsurile de redresare a situației din educație.

Deputatul a îndemnat deputații să susțină moțiunea respectivă, pentru a asigura un sistem educațional echitabil, modern și adaptat nevoilor actuale ale societății și pieței muncii.