14 aprilie 2021
ANI din nou a fost sesizată despre unele informații dubioase din declarația de avere ale lui Andrei Spînu
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) urmează să veridice neconcordanțele în declarația de avere și interese Secretarului general al Președinției, Andrei Spînu. Un demers în acest sens a fost depus de deputatul PSRM, Petru Burduja, președintele Comisiei parlamentare, economie, buget și finanțe.
”Angajatul prezidențial offshore, supranumit astfel pentru milioanele făcute prin scheme în paradisurile fiscale, dar și pentru tăinuirea averilor fabuloase. E vorba despre Andrei Spînu, șeful Aparatului Președinției și secretar general al PAS. Analiza declarațiilor lui de avere din ultimii ani au scos la suprafața informații, care, cu siguranță, vor fi interesante pentru toți oamenii buni ai acestei țări, dar și pentru ANI și chiar pentru procurori”, scrie deputatul pe pagina sa de socializare.
Promovat de PLDM în funcția de vice-ministrul Tineretului și Sportului, în 2015-2016, tânărul de puțin peste 20 de ani a declarat un apartament cu suprafața de 104,3 m.p., cu valoare cadastrală de 366 de mii de lei, achiziționat în 2013. Tot atunci, Spînu a mai indicat o încăpere cu suprafața de 3,2 m2 dobândită în anul 2014.
Aceleași informații se conțin și în declarația lui în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlament întocmită pe data de 26 decembrie 2018. Însă declarația cu privire la avere și interese personale întocmită la numirea în funcție de Secretar General al Guvernului pe data de 17 august 2019, nu mai conține informația cu privire la deținerea cu drept de proprietate a apartamentului și încăperii cu suprafața de 3,2 m2. La sfârșitul anului, Spînu a indicat date referitoare la vânzarea unui apartament și debara efectuată în anul 2018.
Potrivit autorului sesizării, astfel Spînu a încălcat modul de completare a declarației, când a omis informațiile despre vânzarea imobilelor.
Burduja susține că trezește nedumeriri și prețul de 732 de mii de lei sau 37 de mii de euro cu care Spînu a vândut apartamentul de 104,3 m.p. În opinia deputatului, cu așa sumă în Chișinău îți poți cumpăra un apartament de circa 40-35 de m.p., iar dacă este bine reparat, de doar 32-35 m.p.
”Astfel, apar bănuieli rezonabile referitoare la încheierea unui act juridic simulat și îmbogățire nejustificată”, afirmă Burduja.
Odată cu numirea lui Spînu în funcții publice, se observă o tendință de transfer al proprietății și funcțiilor de conducere de la acesta la soția sa. Astfel, din datele accesibile conținute în registrul companiilor din Marea Britanie, se atestă numirea în funcția de administrator al companiei WUPP LTD, a Irinei Spînu, soția lui Andrei Spînu, precedată de demisia acestuia în data de 15 august 2019, cu 2 zile anterior depunerii declarației din 17 august 2019.
Andrei Spînu a omis și indicarea veniturilor soției sale, în calitate de administrator în cadrul mai multor companii înregistrate peste hotare, companii, care, potrivit afirmațiilor publice ale Secretarului General al Președinției, i-au adus milioane.
”Și acum un element care ar trebui să fie examinat cu mare atenție! Andrei Spînu indică faptul că este fondator în cadrul „IP Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups”. Am stabilit că această companie a încheiat contracte finanțate din fonduri externe precum cele ale Asociației Obștești „Fundația de Est-Vest SIDA”și/sau Comitetul Helsinki din Olanda și/sau Asociația Obștească „People in Need”. Ea beneficiază și de facilități fiscale. Presupunem că Andrei Spînu nu este beneficiarul efectiv al contractului de investiții și/sau al IP „Acceleratorul de Inovatii și Antreprenoriat Dreamups”, iar asta poate fi constatat în cadrul unei investigații a ANI”, susține autorul sesizării.