12 decembrie 2022
Alla Darovannaia: Statul trebuie să garanteze cetățenilor săi dreptul de a trăi, nu de a supraviețui!
Astăzi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, în cursul examinării proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, Alla Darovannaia, deputat PSRM a menționat de la tribuna Parlamentului că documentul propus nu prevede mecanisme palpabile de susținere a populației.
Alla Darovannaia a amintit despre faptul că atunci când a fost vorba de creșteri multiple ale tarifelor la gaze guvernarea a cerut sincer solidaritate din partea populației și a mulțumit pentru faptul că oamenii economisesc, stau pe întuneric, fără căldură. Dar când este vorba despre adoptarea bugetelor, guvernarea a uitat de solidaritate.
Darovannaia s-a referit în special la indexarea pensiilor. Potrivit ei indexarea pensiilor cu 14% în timp ce inflația depășește 30 la sută este ilegal. ”Guvernul este obligat, conform legii, să găsească o soluție pentru indexarea completă a pensiei, adică cu circa 30%, pentru că este vorba de 675 974 cetățeni beneficiari de o pensie medie de 3146 lei și de 77194 beneficiari de o alocație socială medie de 1328 lei – cele mai vulnerabile categorii ale populației.” În context Darovannaia a subliniat că fracțiunea BCS insistă pe adoptarea celor două propuneri ale sale – indexarea de 2 ori pe an la 1 aprilie și la 1 octombrie, și acordarea ajutorului financiar unic de asemenea de 2 ori pe an.
De asemenea, deputatul a criticat faptul că mărimea medie a indemnizației pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani scade de la 2781 lei în 2022 la 2654 lei în 2023, fiind în scădere și numărul beneficiarilor de la 51000 la 38204, în timp ce indemnizația unică la naștere creste doar cu 864 lei sau 7,9%. În această ordine de idei, Darovannaia a propus să se revină la proiectul de lege privind capitalul familial, propus de fracțiunea BCS.
”Majorarea istorică” a pensiilor, alocațiilor sociale, indemnizațiilor și altor plăti sociale promisă de guvernare s-a transformat în cea mai mare devalorizare a acestora. Desigur, bani la buget nu ajung, fiindcă banii au fost folosiți pentru procurarea resurselor energetice scumpe ca apoi tot din buget să se achite compensații. Apropo sistemul de compensații a demonstrat că din cele 695 mii de gospodarii peste 632 mii sunt la limita sărăciei! După calculele experților, indicatorul de accesibilitate la energia electrică pentru populație este similară cu cea din anul 1965. Guvernarea ne spune ca va fi greu dar o să trecem și peste aceasta. Da, vom trece, dar de ce trebuie sa ne întoarcem în anii 90, sau chiar 65? Ca să fie tot guvernarea aplaudata la Bruxelles și Washington? Ce beneficii au cetățenii din aceasta?”, a remarcat Darovannaia.
Deputatul PSRM a rezumat prin: ”Pensionarii și persoanele cu dizabilități vor trebui să se consoleze cu o indexare de 14%, net inferioară inflației – și să rămână doar cu promisiunile că guvernarea va avea grijă de cetățeni. Dar Statul trebuie să garanteze cetățenilor săi dreptul de a trăi, nu de a supraviețui!”.