29 octombrie 2024
PSRM semnalează nereguli majore în cadrul scrutinului electoral din octombrie curent
Astăzi, în cadrul unui briefing susținut de Vlad Bătrîncea, vicepreședintele Parlamentului, și Olga Cebotari, membru a Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), au fost expuse încălcări semnificative observate în timpul recentului scrutin electoral, confirmate atât de observatorii internaționali, cât și de monitorizările realizate de PSRM. Au fost subliniate nereguli grave care au afectat integritatea procesului democratic.
Conform declarațiilor lui Vlad Bătrîncea, raportul Adunării Parlamentare a OSCE scoate în evidență multiple aspecte alarmante, printre care influențe externe ilegale, tentative de manipulare a opiniei publice, modificări frecvente ale cadrului legal într-un an electoral, nerespectarea termenelor de soluționare a contestațiilor de către CEC etc.
Bătrîncea a adus în discuție și constatările Misiunii de observare a OSCE, care relevă cazuri de abuz administrativ, condiții inechitabile pentru concurenții electorali și o acoperire mediatică disproporționată în favoarea actualei conduceri.
Potrivit lui Bătrîncea, monitorizarea media a arătat că actualul președinte a beneficiat de cea mai mare acoperire în programele de știri și editoriale, atât în calitatea sa oficială de Președinte, cât și în calitate de candidat, fără a se face o distincție clară între cele două roluri.
„Doamna Sandu a declarat în noaptea alegerilor că ei vor decide ce fac cu acest scrutin. Adică, a lăsat de înțeles că ar putea să-l recunoască sau să nu-l recunoască. Și apare o întrebare firească: în ce calitate a făcut această declarație? Ca și candidat, sau ca președinte în exercițiu? Dacă este în calitatea sa de șef de stat, această acțiune constituie o ilegalitate care pune în pericol statutul său de candidat în aceste alegeri”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului.
Vlad Bătrîncea a concluzionat prin faptul că ”constatările misiunilor de monitorizare a scrutinului electoral curent demonstrează că nici experții din cadrul comunității europene, nici organismele cu autoritate, cum ar fi APCE sau Comisia de la Veneția, nu mai doresc să închidă ochii la derapajele antidemocratice din Republica Moldova, se disociază de aceste practici nocive de favorizare a candidatului din partea guvernării și constată că mass-media din Republica Moldova, la fel ca și instituțiile statului, sunt părtinitoare în ceea ce privește campania prezidențială din anul 2024”.
Membra Comitetului Executiv al PSRM, Olga Cebotari, a evidențiat constatările PSRM și ale observatorilor internaționali cu privire la situația de la secțiile de votare din străinătate. Anul acesta, în premieră, au fost deschise 234 de secții de votare peste hotare (în 2021 – 150, în 2020 – 139). Cu toate acestea, autoritățile nu au explicat motivul creșterii numărului acestora.
Olga Cebotari s-a declarat surprinsă că în peste 30 de secții de votare, numărul de votanți a fost foarte mic. De exemplu, în Innsbruck (Austria) au votat 62 de alegători, deși au fost alocate 5.000 de buletine de vot; la Belfast (Irlanda) au votat 113 persoane, iar au fost alocate 5.008 buletine.
„Sunt de acord că fiecare vot contează, dar vedem cum se aplică standarde duble în organizarea secțiilor în diferite țări, în special în Rusia. Țara noastră nu dispune de bugete exorbitante pentru a-și permite secții de votare cu 10-60 de alegători”.
Olga Cebotari a remarcat că guvernul nu a reușit să asigure condiții necesare pentru secțiile de votare. Multe dintre acestea se aflau în spații necorespunzătoare, fără safeuri, având urne din carton în locul celor standard, iar buletinele de vot erau păstrate acasă de responsabilii secțiilor, majoritatea acestora fiind membri ai diasporei, nu angajați ai ambasadelor.
”Până în prezent, pe pagina CEC nu există protocoalele secțiilor din străinătate, deși toate protocoalele din țară au fost deja publicate. Este posibil ca Maia Sandu să vrea să ascundă cei 20% dintre cetățeni care au votat împotriva referendumului.
> Кармена Пресс:
Olga Cebotari a menționat discriminarea față de reprezentanții PSRM delegați la secțiile de votare. În același timp, a spus că, în majoritatea birourilor, se aflau în special susținători ai PAS, care desfășurau campanie electorală ilegală și distribuiau materiale informative în favoarea Maiei Sandu.
Reprezentanta Comitetului Executiv al PSRM a atras atenția și asupra sistemului imperfect de verificare a alegătorilor admiși la vot. „De exemplu, un cetățean a votat în Spania, deși se afla fizic în Moldova, unde s-a prezentat la o secție de votare. Această abatere ridică semne de întrebare cu privire la încrederea în sistemul de vot”, a subliniat Olga Cebotari.
Separat, Olga Cebotari a evidențiat problema deschiderii secțiilor de votare în Rusia. Ea a amintit că, potrivit deciziei CEC, trebuiau organizate 5 secții, însă au fost deschise doar două. ”Această decizie a MAE este una politică, discriminatorie și ilustrează aplicarea unor standarde duble”, a subliniat reprezentanta conducerii PSRM.
Olga Cebotari a comentat, de asemenea, votul prin corespondență, care a fost organizat pentru prima dată în acest an: „Această acțiune preelectorală a fost organizată cu doar 6 luni înainte de alegeri, desfășurându-se doar în 6 țări, iar criteriile de selecție a acestor țări nu au fost explicate. Au votat prin corespondență aproximativ 2.000 de persoane, iar acest lucru a costat 20 de milioane de lei. Ne putem permite noi, cea mai săracă țară din Europa, un astfel de lux?”
În concluzie, Olga Cebotari a subliniat că nici Maia Sandu, nici membrii echipei sale nu au fost sancționați, deși observatorii internaționali au semnalat numeroase nereguli în timpul primului tur al alegerilor.