PSRM

02 martie 2023

Majoritatea parlamentară a respins inițiativa BCS de a vota o declarație comună cu privire la pace

Astăzi, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au susținut un briefing în cadrul căruia au criticat atitudinea majorității parlamentare față de inițiativa BCS de a elabora și vota o declarație comună prin care ar fi condamnate tentativele de atragere a Moldovei în conflictul dintre Ucraina și Rusia, respectarea de către autorități a statului de neutralitate a țării și garantarea păcii în Republica Moldova, a suveranității și integrității teritoriale a țării.

Vladimir Voronin, deputat BCS, a menționat în cadrul briefingului că proiectul Declarației comune și propunerea de a crea o comisie parlamentară care ar definitiva textul acesteia au fost lansate în cadrul ședinței în plen a Parlamentului de astăzi, dar respinse de majoritatea parlamentară.

Vlad Batrîncea, secretar executiv al PSRM, vicepreședinte al Parlamentului a remarcat că Declarația propusă de BCS este un document echilibrat care promovează interesul național al Republicii Moldova, interesele cetățenilor RM, care vor să trăiască în pace și liniște la ei acasă, în RM.

Batrîncea a condamnat faptul că societatea este bulversată de declarații radicale care seamănă frică și panică între cetățeni. Potrivit lui, o mostră de acest gen este și declarația PAS de condamnare a războiului, votată astăzi în Parlament – un document radical, care conține multe declarații tari și iresponsabile.

”Anume din acest motiv, BCS a venit cu propria declarație și propunerea de a o definitiva în comun cu toți deputații, document ce ar prevedea neadmiterea sub nicio formă ca Republica Moldova să devină pion și unealtă în aceste jocuri deosebit de periculoase pentru noi”, a concretizat Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului a menționat că mesajul privind neadmiterea lansării de declarații radicale în timp ce la hotarul țării este un război, a fost transmis de deputații BCS și ambasadorilor UE în cadrul unei întrevederi recente.

”Situația este prea dificilă ca noi să facem politică și să venim în societate cu declarații populiste și radicale. Da, noi compătimim poporul Ucrainei, am primit sute de mii de refugiați, dar, totodată, sarcina noastră este să avem grijă de propriul popor. Înțelegem foarte bine că astăzi, practic asistăm la o luptă a marilor puteri în lume și ne adresăm tuturor ambasadorilor, tuturor partenerilor RM, Vă rog să nu atribuiți Republicii Moldova o importanță istorică, politică în această situație. Noi nu suntem acei care putem regula relații între marile puteri ale lumii, noi vrem pace în țara noastră”, a subliniat Batrîncea.

Deputatul BCS, Konstantin Starîș a menționat că astăzi partidul de la guvernare creează o atmosferă de agresiune, frică, diviziune socială, vânătoare de vrăjitoare, lipsă de dialog cu partea transnistreană și lipsa dorinței de a începe acest dialog, așa cum a fost acum 31 de ani.

„În fiecare zi auzim declarații provocatoare care par să atragă războiul în țara noastră. De ce trebuie să transformăm țara noastră pașnică într-o țintă vie? Cine are nevoie de aceasta? Cu certitudine că nu cetățenii Republicii Moldova „, a concluzionat deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă