PSRM

06 noiembrie 2017

Mai mult de jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova sunt gata să voteze pentru PSRM

Fondul Opiniei Publice a prezentat rezultatele sondajului de opinie publică.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, Partidul Socialiștilor ar câștiga, acumulând 50,3% din voturile alegătorilor din numărul cetățenilor care au decis să aleagă. Pe locul doi, cu o detașare aproape dublă, s-ar situa Partidul „Acțiune și Solidaritate” – 25,9%. Pe locul trei, la limita pragului electoral, s-ar situa Partidul Democrat – 6,2%. Celelalte partide nu ar fi trecut pragul electoral.

În ratingul de încredere al cetățenilor în politicieni, lider este președintele țării. Igor Dodon se bucură de încredere și de cea mai mare încredere – 52%. Locurile doi și trei au fost împărțite de liderul PAS, Maia Sandu și PSRM, Zinaida Greceanîi, al căror nivel de încredere a fost de 33%.

La întrebarea privind aderarea Republicii Moldova la una dintre uniuni internaționale, majoritatea a ales UEE – 45,1%, în timp ce 41,1% – pentru aderarea la UE. Restul au votat împotriva ambelor uniuni. În același timp, 54,2% dintre cetățeni au afirmat că Moldova ar trebui să fie mai aproape de Rusia. 45,8% dintre cetățeni au exprimat necesitatea apropierii de Vest și de UE. În plus, din toate țările reprezentate în sondaj, moldovenii au cea mai bună atitudine față de Rusia – 61,4% dintre respondenți au afirmat că au o atitudine bună și foarte bună față de Rusia.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Moldovei la NATO, 60,8% vor vota împotrivă, pentru – 20,2%. Ceilalți respondenți nu ar veni la un astfel de referendum sau nu s-au decis.

Răspunzând la întrebarea: „Cum credeți că ar trebui să fie numită limba oficială a Republicii Moldova?”, 71,9% au spus că este vorba despre limba moldovenească. Doar 25,1% au votat pentru denumirea „română”. Pentru o altă denumire a limbii, cu excepția celei moldovenească sau română, s-au expus 1,8%. 1,2% nu au răspuns sau nu cunosc răspunsul la această întrebare.

Sondajul a fost realizat de către compania sociologică Fondul Opiniei Publice „FOP” la solicitarea ziarului „Timpul”, în perioada 7-29 octombrie, pe un eșantion de 4517 de persoane adulte. Marja de eroare este de +/- 1,5%.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă